Porady:
- Do sałatki z ogórka zielonego i pomidora najlepsze będą świeże warzywa w pełni sezonu. Wybieramy duże i mięsiste pomidory, np. malinowe lub bawole serca.
- Na porcję dla 4 osób w zupełności wystarczy jeden średniej wielkości zielony ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze ogórki gruntowe.
- Jeśli warzywa po pokrojeniu mocno podejdą wodą, ostrożnie odciskamy nadmiar soków.
- Zamiast białej cebuli możemy dodać czerwoną, która jest bardziej delikatna w smaku.
- Osoby, które wolą bardziej wyraziste smaki, mogą dodać ogórki konserwowe zamiast świeżych.
- W wersji light, zamiast śmietany i majonezu, dodajemy gęsty jogurt naturalny, np. grecki.
Notka redakcyjna:
Letnia sałatka z pomidora i ogórka – propozycje dodatków
Prosta sałatka z ogórków i pomidorów jest wdzięczną bazą do kolorowych kompozycji z większą ilością składników. Wystarczy dodać:
- jajko ugotowane na twardo – idealnie sprawdzają się w sałatkach wiosennych i innych kompozycjach ze świeżymi warzywami,
- sałatę – może być rzymska, masłowa lub roszponka. Można także dodać rukolę, która delikatnie zaostrzy smak sałatki,
- paprykę – w połączeniu z ogórkiem i pomidorem, najlepiej wypadają słodsze odmiany, np. czerwona lub żółta,
- cukinię – wystarczy ją pokroić w plasterki i posypać solą, aby trochę zmiękła,
- rzodkiewkę – posiekana w cienkie plasterki doda subtelnej pikanterii, ale nie zdominuje kompozycji smakowej,
- świeże zioła – np. drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub liście kolendry.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
O połączeniu ogórka z pomidorem krąży wiele plotek, więc warto zweryfikować fakty. To prawda, że enzym, który zawierają ogórki neutralizuje witaminę C, jednak trzeba przyznać, że pomidory nie są najlepszym – a na pewno nie powinny być jedynym – jej źródłem w naszej diecie. Zawierają 23 mg witaminy C w 100 g. Dla porównania – w 100 g papryki jest 144 mg witaminy C.
Trzeba także pamiętać o tym, że pomidor i ogórek są cennym źródłem także innych składników odżywczych. Ogórki świetnie nawadniają organizm, co jest ważne zwłaszcza w upalne dni. Z kolei pomidory zawierają cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, a także fosfor i potas. To wystarczające argumenty za tym, aby spożywać je jak najczęściej i w różnych zestawieniach – osobno lub razem.
Szybka sałatka z pomidorów i ogórków bez śmietany
Trzeba przyznać, że sałatka ze świeżych ogórków i pomidorów z majonezem i śmietaną to kompozycja idealna. Jednak dla osób, które dbają o linię, może być zbyt kaloryczną opcją. Aby ograniczyć ilość kalorii, warto podać sałatkę z innym sosem. Poniżej kilka propozycji do wyboru:
- sos jogurtowy – np. z koperkiem i czosnkiem (majonez nie jest obowiązkowy),
- winegret z miodem – słodko–kwaśny sos na bazie soku z cytryny, oliwy i miodu,
- lekki sos na bazie oliwy z oliwek – wystarczy wymieszać ją z octem winnym lub sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą i pieprzem,
- sos pietruszkowy na zimno – czyli francuskie persillade idealnie pasuje do świeżych warzyw i sałat.
W każdym z tych wariantów letnia sałatka z ogórków i pomidorów wypada trochę inaczej. Warto więc poeksperymentować i wybrać taki dodatek, który nie tylko nam najlepiej smakuje, ale po którym czujemy się lekko i zdrowo.