Reklama

Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 250 kcal

Składniki:

20 dag pomidorków koktajlowych
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki masła
ząbek czosnku
2 łyżki octu winnego
2 dymki
4 łyżki oleju
10 dag pieczarek
cukinia
główka sałaty lodowej
4 dag czarnych oliwek
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, oregano, bazylia)
sól, pieprz, cukier

Kroki przygotowania:

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w kostkę, mieszając zrumienić na rozgrzanym maśle wraz z czosnkiem. Grzanki zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, wystudzić.
Ocet winny wymieszać w miseczce ze szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dymki oczyścić, białe części posiekać, dodać do octu. Wlać olej, dobrze wymieszać.
Pieczarki opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Włożyć do marynaty. Cukinię oczyścić, pokroić w plastry. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Pomidory opłukać, większe przekroić na pół.
Cukinię, sałatę, oliwki i pomidory włożyć do miski z pieczarkami i marynatą, wymieszać. Przed podaniem sałatę posypać grzankami i posiekanymi ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama