Porady:
- Jeśli lubimy ostry smak pora, nie musimy go przelewać gorącą wodą. Wystarczy, że pokroimy surowe warzywo na półkrążki.
- Sałatka z pora i jajek będzie nieco lżejsza, jeśli majonez zamienimy na jogurt naturalny. Możemy go wymieszać z musztardą lub chrzanem, żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak.
- Dodatki, które pasują do tej potrawy, to między innymi ogórki kiszone, pieczarki marynowane, ziemniaki, tuńczyk i szynka konserwowa. Na świątecznym stole równie dobrze sprawdzi się sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami. Najlepiej połączyć ją z goudą lub wyrobem szwajcarskim typu ementaler lub appenzeller.
- Proponujemy użycie szczypiorku do dekoracji, ale sprawdzą się również świeże zioła, takie jak koperek lub natka pietruszki. Sałatka z pora i jajek świetnie smakuje także z coraz bardziej dostępnym czosnkiem niedźwiedzim.
- Danie możemy podać jako przystawkę podczas większych spotkań rodzinnych lub zjeść na kolację. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego chleba na zakwasie lub bagietki. Sałatka z pora tradycyjna lub wzbogacona o różne warzywa może także stanowić uzupełnienie lekkiego obiadu.
Notka redakcyjna:
Łatwa sałatka z porem i jajkiem może w błyskawiczny sposób stać się nadzieniem do wielkanocnych potraw lub wytrawnych przekąsek na przyjęcia. Jeśli wszystkie składniki pokroimy bardzo drobno (jajka i groszek możemy także rozdrobnić widelcem), uzyskamy pastę, która świetnie sprawdzi się w roli farszu do jajek. Stworzenie takiej wersji zdecydowanie ułatwi nam malakser. Dzięki niemu szybko posiekamy warzywa. Sałatka z pora, kukurydzy i jajka może także posłużyć za smaczne wypełnienie tortilli lub naleśników. Wystarczy zawinąć ją w pszenny lub kukurydziany placek i cieszyć się nią na zimno. To doskonałe danie na nieformalne przyjęcia w gronie znajomych. Możemy ją zaserwować w towarzystwie pasztetu lub wędliny. Sałatka porowa z jajkiem to również ciekawa inspiracja na stworzenie lekkich zawijasów spring rolls z papieru ryżowego.
Prosta sałatka z pora i jajka i inne przysmaki na Wielkanoc
W niejednym polskim domu sałatka z porem i jajkami to klasyczna przekąska wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie świętowanie przy suto zastawionym stole. O popularność wśród biesiadników bije się z innymi klasycznymi przysmakami na bazie jajek, takimi jak:
- tradycyjna sałatka jajeczna – prosta przystawka, którą możemy wykorzystać do posmarowania kanapki lub urozmaicić ulubionymi dodatkami.
- jajka nadziewane – łososiem, pieczarkami lub tuńczykiem. Ciekawym daniem na ciepło są jajka faszerowane w skorupkach, z chrupiącą panierką. Żeby uzyskać piękny, wiosenny kolor nadzienia, utrzyjmy żółtka ze szpinakiem lub z awokado.
- sałatka na krakersach – warstwowe, imponujące danie, które składa się z jajek, tuńczyka, sera, majonezu i chrupiących, słonych ciasteczek. Obficie udekorowane świeżym, pachnącym szczypiorkiem ma szansę stać się gwiazdą świątecznego stołu.
- pasty – z dodatkiem pora, suszonych pomidorów, awokado, łososia lub tuńczyka. Szczególną popularnością cieszy się od zawsze pasta z makreli.
- sałatka jarzynowa – nie sposób zapomnieć o tej skromnej kulinarnej bohaterce każdych świąt. Jajka znakomicie komponują się z warzywami korzeniowymi, kwaskowymi jabłkami i ogórkiem kiszonym.