
Sałatka z kurczakiem wędzonym
- kurczak wędzony: 350 g
- por: 1 szt.
- kiszone ogórki: 250 g
- kukurydza konserwowa: 400 g
- majonez: 100 g
- ser żółty: 150 g
- śmietana 18%: 50 g
- musztarda: 10 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wędzony filet: kroimy w grube plastry, następnie w paski, a potem w kostkę na jeden kęs. Możemy wykorzystać zarówno pierś kurczaka, jak i indyka. Oba rodzaje mięsa są chude, zawierają dużo białka i równie dobrze pasują do składników sałatki.
krok 2
Pozostałe składniki: kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki kiszone wyjmujemy z zalewy i kroimy w kostkę (mogą być też konserwowe, ale sałatka z kurczakiem wędzonym będzie wtedy słodsza). Por myjemy i siekamy w półplasterki. Możemy położyć go na sitku i przelać wrzątkiem, żeby pozbawić go ostrego smaku, ale nie jest to konieczne. Ser żółty (na przykład goudę, ementaler lub łagodny cheddar) ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę.
krok 3
Sos: łączymy gęstą, kwaśną śmietanę z majonezem i musztardą. Jeśli lubimy wyraziste smaki, możemy wykorzystać musztardę rosyjską, którą robi się z czarnej gorczycy. Sałatka z kurczaka wędzonego może także zostać przyrządzona z niskokalorycznym dressingiem – na bazie jogurtu naturalnego (na przykład z dodatkiem czosnku, awokado lub ogórka).
krok 4
Mieszanie sałatki: wkładamy do miski kostki wędzonego kurczaka lub indyka oraz warzywa. Dodajemy dressing majonezowy. Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie elementy pokryły się sosem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy dodać też inne dodatki. Dobrze smakuje choćby sałatka z wędzonym kurczakiem i ryżem. Do tej kompozycji pasuje na przykład ananas i jajko na twardo.
krok 5
Podanie: przekładamy gotową potrawę do salaterki. Opcjonalnie dekorujemy natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Możemy ją schłodzić przed podaniem, żeby się „przegryzła”. Sprawdzi się jako samodzielne danie na lunch lub przekąska, a także na kanapkę lub do wypełnienia wrapu.

