
Sałatka z ryżem i szynką
- ryż: 120 g
- szynka: 80 g
- konserwowe ogórki: 50 g
- jajka: 240 g
- groszek konserwowy: 100 g
- kukurydza konserwowa: 100 g
- cebula: 80 g
- olej: 10 g
- pieprz czarny: 6 g
- sól: 10 g
- majonez: 80 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie ryżu: Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą, chłodną wodą. Do garnka wlewamy około 450 ml wody. Dodajemy szczyptę soli i 10 g oleju. Wsypujemy uprzednio opłukany ryż, zakrywamy pokrywką i czekamy aż całość zacznie wrzeć. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy ryż powinien sypką konsystencję.
krok 2
Gotowanie jajek: Jajka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Wówczas zmniejszamy ogień. Po około 8-10 minutach jajka powinny być gotowe. Wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 3
Przygotowanie sałatki z ryżem i szynką: Szynkę konserwową i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jajka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na drobno. Cebulę obieramy i sieczemy. Kukurydzę oraz groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól, pieprz i majonez. Całość dokładnie mieszamy.