Porady:
- Dobrze, żeby sałatka z ananasem i selerem przegryzła się po przyrządzeniu, ale nie jest to niezbędny krok. Jeśli mamy czas, wstawmy ją do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem.
- Seler konserwowy i ananas muszą być dobrze odsączone, zanim wymieszamy je z resztą składników, inaczej potrawa stanie się wodnista. Możemy także użyć świeżego ananasa.
- Jeśli chcemy, żeby nasza sałatka z ananasem i selerem była mniej kaloryczna, możemy wymieszać majonez z jogurtem naturalnym lub całkowicie go zastąpić lżejszym odpowiednikiem.
- Ser żółty, który wykorzystujemy do zrobienia sałatki z ananasem i selerem, powinien być zwarty i sprężysty, żeby nie rozpadł się podczas mieszania składników. Użyjmy sera typu szwajcarskiego, takiego jak ementaler czy maasdamer, lub holenderskiego, takiego jak gouda czy edam.
- Sałatka z selera i ananasa dobrze komponuje się z szynką konserwową, ale możemy użyć dowolnego rodzaju. Jeśli zależy nam na tym, żeby „odchudzić” danie, wykorzystajmy pierś kurczaka lub indyka. Sprawdzi się także wędlina domowa własnej roboty.
Notka redakcyjna:
Sałatka z ananasem i selerem – różne wersje
Sałatkę z selerem i ananasem możemy komponować według osobistych preferencji i stosownie do okazji. W czasie świąt wielkanocnych postawmy na wersję z jajkami gotowanymi na twardo, a w ciepłe, letnie dni ograniczmy się do podstawowych składników o orzeźwiającym smaku. Warto poznać różne wersje tego uniwersalnego dania i przebierać w ulubionych dodatkach. Przedstawiamy kilka propozycji.
- Sałatka z selerem i ananasem z rodzynkami – to podobna kompozycja smaków, jaką oferuje klasyczna sałatka waldorf. Owocową słodycz, jaką zwykle czerpiemy z jabłek, zastępuje tutaj ananas. Potrawę możemy uzupełnić chrupiącymi orzechami włoskimi.
- Sałatka z kurczakiem i ananasem i selerem – zamiast szynki używamy podsmażonej na oliwie lub upieczonej piersi kurczaka. Warto posypać ją aromatycznymi przyprawami do gyrosa.
- Sałatka z selera naciowego i ananasa – to apetyczna, wiosenna propozycja z użyciem świeżego warzywa. Świetnie komponuje się z kukurydzą i nasionami słonecznika.
Sałatka warstwowa z selerem, ananasem i jajkiem
Na większych spotkaniach towarzyskich i imprezach zazwyczaj świetnie sprawdza się sałatka warstwowa. Dobrze się prezentuje i zaskakuje gości mnogością elementów. Sałatka z selerem konserwowym i ananasem z dodatkiem jajek, szynki i sera jest jednym z dań, które można właśnie w ten sposób skomponować. Składniki układamy w wysokiej, przezroczystej salaterce. Kolejność nie ma większego znaczenia, ale ostatnie warstwy powinny składać się z majonezu i startego żółtego sera. Całość ozdabiamy natką pietruszki i szczypiorkiem.
Sałatka z selera, szynki i ananasa może również zostać podana w formie pojedynczych, warstwowych porcji. Przyda nam się w tym celu specjalna kuchenna obręcz (ring), dzięki której uformujemy na talerzu równą wieżyczkę. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli podajemy sałatkę w formie przystawki na uroczystej kolacji.