
Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą
- czerwona cebula: 100 g
- kukurydza: 400 g
- olej rzepakowy: 30 ml
- masło: 10 g
- szczypiorek: 20 g
- natka pietruszki: 80 g
- feta: 200 g
- oliwa z oliwek: 30 ml
- cytryna: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal260
- tłuszcz20g
- tłuszcz nasycony9g
- węglowodany8g
- cukry4g
- błonnik3g
- białko11g
Sposób przygotowania
krok 1
Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać kukurydzę z puszki, dzięki temu skrócimy czas przygotowania sałatki. Jeżeli jednak mamy kolbę, należy ją wcześniej obrać. W tym celu opieramy szerszą część o deskę do krojenia i przy użyciu ostrego noża, obcinamy ziarna z góry na dół.
krok 2
Patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Wsypujemy kukurydzę i prażymy ją przez 4 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i masła i mieszamy do momentu, aż kukurydza stanie się rumiana. Zdejmujemy patelnię z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Cebulę umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i odsączamy na ręczniku kuchennym (możemy pominąć ten krok, jednak woda złagodzi ostry smak tego warzywa). Na końcu kroimy ją w cienkie krążki.
krok 4
Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Ser feta kroimy w kostkę (możemy ułatwić sobie to zadanie mocząc nóż w gorącej wodzie). Cytrynę parzymy wrzątkiem, przecinamy, a z połowy wyciskamy sok.
krok 5
Do dużej miski wsypujemy ostudzone ziarna kukurydzy, cebulę, szczypiorek, natkę i ser feta. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na końcu doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
krok 6
Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, np. z bagietką. Dobrym dodatkiem będą również paluchy drożdżowe.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

