Reklama

Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą to fuzja smaków w jednej potrawie. Chrupiące i słodkie ziarna kukurydzy, ostra cebulka, a do tego słony ser. Wszystko to przełamane kwasowością soku z cytryny. Świetnie smakuje podana z grillowanym pieczywem posmarowanym odrobiną czosnkowego masła. Brzmi apetycznie? Sprawdźcie przepis na niezawodną sałatkę z fetą i kukurydzą.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal260
  • tłuszcz20g
  • tłuszcz nasycony9g
  • węglowodany8g
  • cukry4g
  • błonnik3g
  • białko11g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do przygotowania potrawy możemy wykorzystać kukurydzę z puszki, dzięki temu skrócimy czas przygotowania sałatki. Jeżeli jednak mamy kolbę, należy ją wcześniej obrać. W tym celu opieramy szerszą część o deskę do krojenia i przy użyciu ostrego noża, obcinamy ziarna z góry na dół.

  • krok 2

    Patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika. Wsypujemy kukurydzę i prażymy ją przez 4 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i masła i mieszamy do momentu, aż kukurydza stanie się rumiana. Zdejmujemy patelnię z palnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 3

    Cebulę umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i odsączamy na ręczniku kuchennym (możemy pominąć ten krok, jednak woda złagodzi ostry smak tego warzywa). Na końcu kroimy ją w cienkie krążki.

  • krok 4

    Szczypiorek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Ser feta kroimy w kostkę (możemy ułatwić sobie to zadanie mocząc nóż w gorącej wodzie). Cytrynę parzymy wrzątkiem, przecinamy, a z połowy wyciskamy sok.

  • krok 5

    Do dużej miski wsypujemy ostudzone ziarna kukurydzy, cebulę, szczypiorek, natkę i ser feta. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a na końcu doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.

  • krok 6

    Sałatka z serem feta i prażoną kukurydzą świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, np. z bagietką. Dobrym dodatkiem będą również paluchy drożdżowe.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama