Porady:
- Jednym ze składników naszej sałatki z surimi jest majonez – jeśli chcemy jednak unikać tak tłustych i ciężkich dodatków, to możemy zrezygnować z niego i dodać niego więcej jogurtu naturalnego. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie majonezu w wersji light.
- Smak naszej pysznej sałatki z surimi możemy wzbogacić, dodając do niej np. kukurydzę, czerwoną cebulę, ser goudę, świeży koperek i ogórki konserwowe (zamiast świeżych).
- Jeśli nie przepadamy za makaronem ryżowym, z powodzenieem możemy go zastąpić zwykłym makaronem pszennym, np. świderkami czy penne. Nie należy jednak przesadzać z ilością takiego makaronu, ponieważ nasza sałatka stanie się zbyt ciężka.
- Sałatka z surimi w takiej wersji to tylko start na różne wersje sałatki z surimi. Polecamy urozmaicić ją o egzotyczne owoce - pyszna będzie sałatka surimi z ananasem lub sycące warzywa - taka wersja to sałatka z surimi i brokułami (brokuły najlepiej ugotować na parze, żeby zachowały ładny kształt). Część z osób dodaje też do paluszków krabowych kalafiora.
Notka redakcyjna:
Jakie surimi wybrać do sałatki?
Surimi, nazywane również paluszkami krabowymi, to nic innego jak mielone i rozdrobnione mięso ryby, które ma formę aksamitnej pasty. Przed przygotowaniem surimi mięso ryb zostaje dokładnie oczyszczone z elementów kostnych, a następnie dokładnie umyte, w celu pozbycia się tłuszczu, a na końcu rozdrobione na gładką masę. W dalszej kolejności pasta ta mieszana jest z innymi składnikami, a następnie prasowana na kształt, który do złudzenia przypomina mięso z kraba. Stąd właśnie wzięła się druga nazwa surimi – paluszki krabowe, która jest nieco myląca, ponieważ zwykle nie zawierają one kraba. Niekiedy dodaje się do nich ekstrakt kraba. W składzie surimi znajdziemy 30-40% mięsa z ryb, natomiast pozostałe składniki to: woda, skrobia ziemniaczana (lub inna), białko pochodzenia roślinnego (np. sojowe), cukier, olej roślinny i sól.
Przy wyborze surimi to sałatki czy innego dania, warto zwrócić przede wszystkim na skład gotowego produktu. Za najlepsze uważa się surimi z węgorza Angulas (jest to tzw. surimi hiszpańskie) z dodatkiem oleju z węgorza – są one niemal ekskluzywnym towarem i stosunkowo trudno dostępnym w Polsce. Dodatkowo przy zakupie surimi warto zwrócić uwagę, by w ich składzie nie znajdowała się zbyt duża ilość spulchniaczy i dodatków aromatyzujących.
Pomysły na potrawy z surimi
Surimi to produkt, który świetnie sprawdzi się w daniach kuchni azjatyckiej – możemy przygotować np. pyszną sałatkę z surimi według naszego przepisu, ale również nadziać paluszkami krabowymi muszle makaronowe, przygotować roladki z surimi czy nawet pizzę z surimi, która świetnie sprawdzi się dla fanów wszystkich owoców morza. Osobom, które lubią kuchnię azjatycką, być może przypadnie do gustu również surimi zapiekane w cieście francuskim czy też klopsiki z paluszków krabowych. Nie należy również zapominać o tym, że surimi są bardzo ważnym składnikiem sushi.