
Sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym
- gruszki: 2 szt.
- ocet jabłkowy: 150 ml
- miód: 3 łyżki stołowe
- goździki: 8 szt.
- pieprz czarny: 3 szczypty
- chleb: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- mak: 1 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- sałata: 50 g
- szynka parmeńska (prosciutto): 20 dag
- szalotka: 2 szt.
- seler naciowy: 0.5 szt.
- gorgonzola: 120 g
Sposób przygotowania
krok 1
Umyte gruszki przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w księżyce o grubości 1 cm. Natychmiast przekładamy do małego rondla z octem, miodem i przyprawami. Podgrzewamy, aż zawartość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, mieszając od czasu do czasu.

krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Chleb kroimy lub rozrywamy na grzanki. Mieszamy z łyżką oliwy, rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8–12 min, aż uzyskamy złoty kolor.

krok 3
Dwie łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, makiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gruszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Na liściach sałaty układamy grzanki, marynowane gruszki, drobno posiekane szalotki, seler pokrojony w plasterki, porwane plastry szynki, rozkruszony ser z niebieską pleśnią. Wszystko polewamy przygotowanym sosem, lekko mieszamy i rozdzielamy na porcje.


