
Sałatka z granatem i figami
- gruszki: 3 szt.
- granat: 1 szt.
- cytryna: 1 szt.
- cykoria: 1 szt.
- rukola: 100 g
- figi: 6 szt.
- szynka parmeńska (prosciutto): 100 g
- parmezan: 30 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie gruszek: gruszki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy w wodzie zakwaszonej cytryną. Po upływie kilkunastu minut dwie gruszki osączamy z zalewy, tniemy wzdłuż na cienkie plasterki.
krok 2
Przygotowanie granatu: wydobywamy nasiona z owocu. Odkładamy 1/3 szklanki. Pozostałe nasiona przekładamy na sito ustawione nad miską i zgniatamy za pomocą drewnianego wałka do ciasta, żeby wydobyć jak najwięcej soku. Uzyskany sok z granatów łączymy z taką samą ilością oliwy.
krok 3
Przygotowanie cykorii: myjemy i oddzielamy liście. Następnie usuwamy głąby.
krok 4
Pozostałe składniki: figi kroimy na ćwiartki. W dużej płytkiej misce rozrzucamy rukolę i cykorię oraz gruszki, figi i porwane na paski plasterki prosciutto.
krok 5
Doprawianie: posypujemy odłożonymi nasionami granatu. Polewamy sosem z granatu, posypujemy parmezanem startym w płatki. Oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy od razu po przygotowaniu.

