
Sałatka z szynką i twarogiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- szynka: 200 g
- jajka: 4 szt.
- ser żółty: 200 g
- twaróg: 200 g
- kukurydza: 340 g
- pomidor: 2 szt.
- majonez: 45 g
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 5 g
- szczypiorek: 1 pęczek
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: por drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory i szynkę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, twaróg rozkruszamy. Kukurydzę osączamy. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno kroimy.
krok 2
Układanie: w przezroczystych salaterkach układamy warstwami: twaróg, por (część odkładamy), kukurydzę, 1/2 majonezu, jajka, pomidory, szynkę, żółty ser, resztę majonezu. Wierzch posypujemy odłożonym porem i szczypiorkiem.

