Reklama

Sałatka z szynką i twarogiem to przykład estetycznego zastosowania szklanek. Dzięki temu składniki sałatki są pokazane w atrakcyjny sposób. Na sam widok wzmaga się apetyt.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: por drobno kroimy, przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory i szynkę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, twaróg rozkruszamy. Kukurydzę osączamy. Majonez doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno kroimy.

  • krok 2

    Układanie: w przezroczystych salaterkach układamy warstwami: twaróg, por (część odkładamy), kukurydzę, 1/2 majonezu, jajka, pomidory, szynkę, żółty ser, resztę majonezu. Wierzch posypujemy odłożonym porem i szczypiorkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama