Sałatka z szynką i serem
- szynka: 200 g
- ser żółty: 140 g
- kukurydza: 150 g
- jajka: 4 szt.
- kiszone ogórki: 150 g
- czerwona papryka: 140 g
- cebula dymka: 1 szt.
- szczypiorek: 50 g
- majonez: 50 g
- śmietana 18%: 50 g
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 2 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo – wkładamy je na wrzątek. W zależności od wielkości potrwa to 8-10 minut. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy je w kostkę.

ZjedzPięknie krok 2
Ogórki kiszone obieramy ze skórki, paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białe części - kroimy je w kostkę. Kukurydzę odsączamy i przekładamy do miseczki (w sezonie możemy sięgnąć po świeżą, dzięki temu sałatka z szynką będzie jeszcze lepsza). Dymkę ze szczypiorkiem myjemy pod zimną, bieżącą wodą, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

ZjedzPięknie krok 3
Plastry szynki układamy jeden na drugim i kroimy je w długie paski, a potem w niezbyt drobną kostkę. Tak samo postępujemy z serem w plasterkach. Jeśli korzystamy z sera i wędliny w kawałku to po prostu kroimy je, ale pomijamy tworzenie pasków. Druga metoda pozwoli uzyskać ładne kwadraciki. Zarówno rodzaj wędliny, jak i sera możemy zamienić na inne. A ser daje tu naprawdę sporo możliwości, inny smak uzyskamy, stawiając na irlandzki cheddar, a inny na pomarańczową goudę z kawałkami chili lub zieloną, na bazie bazyliowego pesto.

ZjedzPięknie krok 4
Do oddzielnej miseczki przekładamy majonez, śmietanę 18% i musztardę. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

ZjedzPięknie krok 5
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Sałatkę z szynką i serem polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy. Warto ją wsadzić na minimum 20 minut do lodówki, żeby wszystkie smaki przeniknęły się.

ZjedzPięknie


