Reklama

Sałatka z szynką i serem żółtym to prawdziwy hit imprezowy. Jest smaczna, szybka do zrobienia i przyjemnie chrupie dzięki dodatkowi kukurydzy, świeżej papryki i ogórka kiszonego. Znajdziemy w niej też szynkę gotowaną i ser żółty typu gouda, ale te dwa składniki możemy bez problemu zamienić na inne ulubione. Sałatka z szynką i serem zawiera też jajka, a całość zwieńczona jest sosem śmietanowo-majonezowym. Podajemy ją solo lub z dodatkiem świeżego pieczywa.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby uzyskały temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo – wkładamy je na wrzątek. W zależności od wielkości potrwa to 8-10 minut. Po tym czasie odcedzamy je i zalewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Można je obtłuc na czas stygnięcia, wtedy skorupka powinna łatwiej odchodzić. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy je w kostkę.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Ogórki kiszone obieramy ze skórki, paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białe części - kroimy je w kostkę. Kukurydzę odsączamy i przekładamy do miseczki (w sezonie możemy sięgnąć po świeżą, dzięki temu sałatka z szynką będzie jeszcze lepsza). Dymkę ze szczypiorkiem myjemy pod zimną, bieżącą wodą, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Plastry szynki układamy jeden na drugim i kroimy je w długie paski, a potem w niezbyt drobną kostkę. Tak samo postępujemy z serem w plasterkach. Jeśli korzystamy z sera i wędliny w kawałku to po prostu kroimy je, ale pomijamy tworzenie pasków. Druga metoda pozwoli uzyskać ładne kwadraciki. Zarówno rodzaj wędliny, jak i sera możemy zamienić na inne. A ser daje tu naprawdę sporo możliwości, inny smak uzyskamy, stawiając na irlandzki cheddar, a inny na pomarańczową goudę z kawałkami chili lub zieloną, na bazie bazyliowego pesto.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Do oddzielnej miseczki przekładamy majonez, śmietanę 18% i musztardę. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Sałatkę z szynką i serem polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy. Warto ją wsadzić na minimum 20 minut do lodówki, żeby wszystkie smaki przeniknęły się.

    ZjedzPięknie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama