Reklama

Sałatka z tofu w papryce z olejem dyniowym

Składniki:

3 czerwone papryki
200 g pomidorków koktajlowych
180 g wędzonego tofu
50 g szpinaku baby
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki oleju dyniowego tłoczonego na zimno Semco
sól i pieprz

Kroki przygotowania:

Czerwoną paprykę odciąć w 1/3 wysokości, tak aby powstały miseczki
Pozostałą część pokroić w paski
Ser tofu pokroić w kostkę, a pomidorki w ćwiartki
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tj. papryka, pomidorki, tofu i szpinak
Doprawić solą i pierzem, a na koniec polać olejem dyniowym tłoczonym na zimno Semco i posypać sezamem
Gotową sałatkę nałożyć do paprykowych miseczek

Reklama

Porady:

„Wielkopolski Olej Dyniowy"

Z nasion dyni oleistej (Cucurbita oleum) metodą tłoczenia na zimno pozyskujemy w naszej rodzinnej firmie nierafinowany „Wielkopolski Olej Dyniowy". Charakteryzuje go wyśmienity, delikatny, lekko orzechowy smak, ciekawa ciemno-zielono-bordowa barwa i czysty przyjemny aromat.

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju 77g/100 ml, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olej spożywa się na zimno bezpośrednio i jako dodatek do sałatek i surówek owocowych i warzywnych, serów, pieczywa, kasz, ziemniaków, tostów, ryb, mięs, a także majonezów, dressingów, lodów, serników, itp.

Olej oznaczony znakiem „Jakość Tradycja”

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama