
Sałatka z tuńczykiem
- tuńczyk w sosie własnym: 170 g
- jajka: 3 szt.
- kukurydza konserwowa: 140 g
- fasola czerwona: 140 g
- papryka marynowana: 140 g
- konserwowe ogórki: 200 g
- majonez: 75 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Tuńczyk: wyjmujemy go z zalewy i umieszczamy na gęstym sitku. Najlepsza sałatka z tuńczyka powstanie, jeśli wykorzystamy rybę w kawałkach (nie rozdrobnioną) – taka lepiej będzie się prezentowała w salaterce i łatwiej odsączyć ją z nadmiaru wody. Warto szukać produktu w puszcze z certyfikatem MSC (zrównoważonego rybołówstwa).
krok 2
Jajka: wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Wkładamy do rondelka i zalewamy zimną wodą. Możemy dodać szczyptę soli, co powinno nam ułatwić później zdejmowanie skorupki. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jajka przez 8–10 minut (w zależności od ich wielkości). Wyjmujemy je z rondelka i wkładamy do lodowatej kąpieli wodnej. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w sporą kostkę.
krok 3
Pozostałe składniki: dokładnie osuszamy paprykę konserwową po wyjęciu jej z zalewy octowej i kroimy w kostkę. Czerwoną fasolę odsączamy na sitku. Możemy ją przepłukać zimną wodą, żeby całkowicie pozbyć się gęstej zalewy. Dzięki temu szybka sałatka z tuńczykiem i majonezem zachowa swój kolor i dłużej postoi w lodówce. Odlewamy także kukurydzę. Ogórki konserwowe (4 sztuki) przekrajamy wzdłuż na ćwiartki, a potem plasterkujemy.
krok 4
Podanie: łączymy w miseczce wszystkie przygotowane składniki, czyli tuńczyka, jajka, pikle oraz kukurydzę i fasolę. Dodajemy majonez (opcjonalnie możemy go wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym, żeby zmniejszyć kaloryczność sosu). Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkami będzie się ładnie prezentować na imprezowym lub świątecznym stole, jeśli udekorujemy ją szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.

