
Sałatka z tuńczykiem i jajkami
- jajka: 5 szt.
- tuńczyk w sosie własnym: 300 g
- czerwona papryka: 200 g
- kukurydza konserwowa: 140 g
- ogórek: 100 g
- kiszone ogórki: 100 g
- koperek: 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek: 50 ml
- natka pietruszki: 3 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka: układamy je w małym garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć, po czym zmniejszamy ogień. Po około 8–10 minutach jajka powinny być gotowe. Wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki.
krok 2
Warzywa: myjemy je myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Ogórki świeże (ze skórką) i kiszone kroimy w kostkę. Paprykę rozcinamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
krok 3
Kukurydza: odsączamy ją z zalewy. Wsypujemy ogórków i papryki, dolewamy oliwę. Dosypujemy sól i pieprz. Mieszamy.
krok 4
Tuńczyk: odsączamy go z zalewy, lekko rozdrabniamy, ale nie za bardzo, ważne, żeby zostały większe kawałki.
krok 5
Sałatka z tuńczykiem i jajkami: warzywa przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę. Na wierzchu rozkładamy kawałki tuńczyka, a pomiędzy nimi ćwiartki jajek.

