Porady:
- Sałatka z tuńczyka z ryżem najlepiej będzie smakować z dodatkiem białego ryżu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten przepis w wersji z brązowym. Warto jednak pamiętać, że czas jej przygotowania nieco się wtedy wydłuży, ponieważ dziki ryż wymaga znacznie dłuższego gotowania.
- Aby sałatka z tuńczyka z ryżem miała odpowiednią konsystencję, ryż należy dobrze wypłukać ze skrobi przed gotowaniem. Dzięki tej prostej czynności nie będzie się on sklejał podczas gotowania.
- Sałatka z tuńczyka i ryżu najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce, dlatego warto przygotować ją wieczór wcześniej.
- Jeśli ugotujemy za dużo ryżu, warto sprawdzić inne przepisy z jego użyciem. Dobrze sprawdzi się on jako składnik nadzienia do faszerowanej papryki czy cukinii lub jako czy dodatek do zup. Tym, którzy lubią obiadu na słodko, polecamy natomiast przyrządzić ryż z jabłkami.
- Sałatka z tuńczykiem i ryżem i papryką najlepiej wygląda, gdy wykorzystamy po kawałku różnokolorowych papryk. Dla dodatkowego koloru, do ryżu można też dodać szczyptę curry lub kurkumy.
- Inną wersją tego przepisu jest fit sałatka z tuńczykiem i ryżem. Taki wariant z pewnością spodoba się tym, którzy liczą kalorię lub muszą ograniczać tłuszcze w diecie w powodów zdrowotnych. Aby odchudzić klasyczny przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem, wystarczy zrezygnować z majonezu i zastąpić go gęstym jogurtem typu greckiego.
Notka redakcyjna:
Sałatka z tuńczykiem i ryżem – dodatki
W naszym przepisie proponujemy sałatkę z tuńczykiem i ryżem i papryką z dodatkiem kiszonego ogórka. Jest to jednak tylko jeden z wielu pomysłów na to danie. Sałatka z tuńczykiem może być przyrządzana na dziesiątki sposobów, z wykorzystaniem przeróżnych dodatków. Bazę w postaci gotowanego ryżu i ryby z puszki można urozmaicić dowolnymi warzywami, ziołami, serami czy orzechami.
Popularną odmianą tej sałatki jest wariant z selerem naciowym. Wśród składników często pojawia się też fasola czerwona, zarówno ta z puszki, jak i ugotowana samodzielnie. Dodatkowym elementem może być również tarty żółty ser. Oprócz dodatków można stosować także zamienniki. Jeśli nie macie świeżej papryki, z powodzeniem sprawdzi się tu także ta konserwowa. Z kolei ogórki kiszone można zastąpić małosolnymi, a nawet świeżymi.
Jeśli chodzi o zioła, do tego przepisu najlepiej pasować będzie natka pietruszki i świeży koperek. Dobrym wyborem będzie także sałatka z ryżem i tuńczykiem i szczypiorkiem.
Jeśli lubicie wytrawne dania ze słodką nutą, z pewnością spodoba się wam też sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem. Możemy użyć zarówno tego z puszki, jak i świeżego owocu. Słony tuńczyk wyśmienicie komponuje się także ze słodyczą bakalii, dlatego warto dorzucić do miski także suszoną żurawinę lub morele. Doskonale smakuje też sałatka z ryżem, tuńczykiem i rodzynkami.
W sałatce z tuńczykiem i ryżem można pobawić się też smakiem sosu. Dobrze pasuje tutaj zarówno sam majonez, jak i jego mieszanka z jogurtem, ketchupem czy dodatkiem musztardy. Sprawdzi się tu też sos czosnkowy, sos ziołowy, a nawet sos curry, wtedy całość zyska orientalną nutę. Jeśli od ciężkich sosów wolicie te lekkie, to sałatkę możecie podać także z dodatkiem winegretu lub zwykłej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - przepis w innych odsłonach
Na wszelkiego rodzaju okazje, świetnym wyborem będzie sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem. Oprócz wspaniałego smaku taka wersja wyróżnia się dodatkowo efektownym wyglądem, więc będzie pięknie prezentowała się na świątecznym lub imprezowym stole. Musimy jednak pamiętać, że tego typu przepis wymaga dużej i głębokiej szklanej miski, gdyż kolorowe poziomy warzyw, ryżu i ryby najlepiej wyglądają w przezroczystym naczyniu.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem na krakersach to kolejna ciekawa odsłona klasycznej receptury. Wygląda pięknie, smakuje doskonale, a do tego ma znacznie ciekawszą strukturę. Przełamanie miękkiego ryżu chrupiącą warstwą krakersów daje znacznie ciekawsze doznania smakowe. Jeśli nie macie pod ręką krakersów, podobny efekt osiągniecie, posypując warstwową sałatkę na wierzchu chipsami.