
Sałatka z wątróbkami i malinami
- wątróbka drobiowa: 400 g
- sałata: 150 g
- szpinak: 100 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- olej: 45 ml
- szalotka: 100 g
- czosnek: 1 ząbek
- pieprz czarny: 5 g
- sól: 5 g
- ocet: 45 ml
- maliny: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.
krok 2
Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.
krok 3
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.
krok 4
Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.
krok 5
Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.
krok 6
Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.

