Reklama

Drobiowe wątróbki często występują w towarzystwie owoców, bo słodkie smaki pasują do nich idealnie - oto sałatka z malinami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.

  • krok 2

    Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.

  • krok 3

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.

  • krok 4

    Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.

  • krok 5

    Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.

  • krok 6

    Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.

Porady:

W przypadku braku octu malinowego, użyjmy czerwonego octu winnego.

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama