Reklama

Doskonały sposób, by zimą przypomnieć sobie smak lata.. ;)

Składniki:

1,5 kg niewielkich, zielonych pomidorów
1 duża, czerwona papryka
1 długa papryczka chilli
1 biała cebula
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
6 liści laurowych
0,5 l wody
125 ml octu z białego wina
7 łyżek cukru
3 łyżki soli
6 ząbków czosnku
Dodatkowo:
trzy 400 ml słoiki

Kroki przygotowania:

Słoiki wyparzamy, nakrętki przecieramy spirytusem, a następnie czystą
ściereczką.
Pomidory kroimy w plasterki i układamy na dnie słoika do połowy
wysokości słoika.
Następnie dodajemy paprykę, cebulę, czosnek oraz kilka plasterków
chilli, przykrywamy warstwą pomidorów.
Po wypełnieniu słoików odstawiamy je i gotujemy marynatę.
Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy do niej ocet winny, ziarenka
pieprzu oraz ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Gotujemy na niewielkim ogniu.
Kiedy marynata zacznie nabierać temperatury, dodajemy do niej cukier
oraz sól i energicznie mieszamy.
Wrzącą marynatą zalewamy pomidory , mocno zakręcamy i pozostawiamy na
trzy - cztery godzinki.
Po całkowitym wystygnięciu pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama