Porady:
- Sałatki śledziowe z buraczkami możemy również robić w wersji „odchudzonej”, dodając do nich majonez w wersji light lub zastępując go kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym – dobrze sprawdza się typu greckiego, jest dużo bardziej gęsty niż tradycyjny.
- Do przygotowania sałatki śledziowej na Wigilię i inne okazje, rekomendujemy wykorzystać śledzie matiasy w oleju. Przed ich pokrojeniem należy je wcześniej odsączyć z oleju. Jeśli są one zbyt słone, to możemy dodatkowo je wymoczyć w wodzie lub w mleku. Jest to rekomendowana opcja w przypadku, gdy zdecydujemy się na śledzie w solance.
- Sałatki śledziowe z burakami możemy śmiało wzbogacać o nowe składniki, np. o jabłko, które należy wymieszać z cebulą. Dzięki temu zyska lekki, winny posmak. Jeśli nie chcemy dodawać jabłka, a zależy nam na tym samym efekcie, to możemy dodać łyżkę octu winnego.
- Śledziowa sałatka z buraczkami dobrze komponuje się również z kukurydzą, fasolą i ogórkami konserwowymi.
Notka redakcyjna:
Jak zrobić sałatkę śledziową z burakami?
Sałatka śledziowa z burakami, nazywana niekiedy również sałatką śledziową pod pierzynką, to pyszna przystawka, która jest popularna nie tylko w Polsce, lecz także w innych krajach słowiańskich. Zazwyczaj wszystkie składniki układa się warstwowo i podaje w przezroczystej salaterce lub w niewielkich słoiczkach, gdyż sama forma podania zaostrza nasz apetyt. Każda warstwa naszej sałatki ze śledziem i burakiem ma inny smak i strukturę, a całość tworzy bardzo ciekawą i oryginalną kompozycję smakową.
Można ją serwować ze świeżym pieczywem lub bez żadnych dodatków – w zależności od indywidualnych preferencji. Świetnie prezentuje się udekorowana zieleniną np. świeżym koperkiem, kolendrą lub szczypiorkiem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Sałatki śledziowe królują na polskich stołach w święta, pojawiają się w czasie wszelkich uroczystości rodzinnych i na imprezach, ale chętnie jemy je też na co dzień, zwłaszcza w sezonie jesienno–zimowym. Jedną z popularnych i szybkich propozycji jest wersja z ziemniakami i groszkiem zielonym.
Gotujemy 4 ziemniaki w mundurkach (średniej wielkości), ok. 15 minut – do miękkości. Odlewamy i po przestudzeniu obieramy ze skóry, następnie kroimy w kostkę, niezbyt drobną. Do tego dodajemy 250 g płatów śledziowych. W szybszej wersji mogą to być gotowe śledzie np. z chili i cebulką – jeśli decydujemy się na taki wariant, to zwracajmy uwagę na ich skład, by uniknąć zbędnych, niezdrowych dodatków, poprawiających smak i konserwantów. Do tego dorzucamy marynowaną cebulę. Groszek odsączamy i wsypujemy do sałatki. Ciekawym składnikiem będzie tu z pewnością marynowany pieprz zielony – ilość dostosowujemy do swojego smaku. Jeśli nie mamy go akurat pod ręką, to z powodzeniem sprawdzi się również świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy. Potrzebna nam będzie też sól, może być himalajska. Na koniec dodajemy 10–15 g musztardy, np. sarepskiej i majonez ok. 20 g. Całość mieszamy. Sałatkę śledziową z ziemniakami można jeść bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień będzie jeszcze lepsza.