Porady:
- Aby liście szpinaku były świeże jędrne, włóż je do pojemnika lub miski i zalej bardzo zimną wodą. Następnie zakryj naczynie i wstaw je do lodówki. Innym sposobem jest owinięcie liści wilgotnym ręcznikiem papierowym.
- Dzięki słomce do napojów możemy szybko i łatwo pozbawić truskawki szypułek. Wystarczy wbić słomkę od dołu truskawki i przeciągnąć ją do góry. Szypułka zostanie w środku słomki.
- Aby przekrojone awokado nie ciemniało, zostaw pestkę w środku, a dodatkowo skrop je odrobiną soku z cytryny. To zapobiegnie utlenianiu się awokado.
- Sos do sałatki łatwo wymieszasz w małym słoiku. Wystarczy umieścić w nim wszystkie składniki dressingu, mocno zakręcić wieczko i energicznie potrząsać przez kilka sekund.
Zobacz też: sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą
Notka redakcyjna:
Sos do sałatki ze szpinakiem
Najprostszy sos, który pasuje do większości sałatek ze świeżych liści to winegret. Połączenie oliwy, soku z cytryny i ziół daje mnóstwo smaku i aromatu wszystkim składnikom sałatki. Dodatkowo, tłuszcze zawarte w oliwie sprawiają, że wszystkie witaminy, zawarte w warzywach i owocach, lepiej się wchłaniają w naszym organizmie. Innym dressingiem, który idealnie komponuje się ze szpinakiem, jest sos na bazie octu balsamicznego lub po prostu zredukowany, gęsty krem balsamiczny. Do tej sałatki dobrze pasują też sosy na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół i przypraw. Jeśli lubicie słodsze smaki, z pewnością posmakuje wam sos miodowo-musztardowy.
Co zrobić ze szpinaku? Inne dania ze szpinakiem
Sałatka ze szpinakiem to nie wszystko! Świeży szpinak to początek wielu pysznych dań. Fantastycznie sprawdza się jako farsz do wszelkiego rodzaju dać na ciepło, zarówno tych smażonych, gotowanych, jak i zapiekanych. Najpopularniejszym daniem jest bez wątpienia makaron ze szpinakiem. Przesmażony szpinak z czosnkiem i śmietaną lub z dodatkiem sera feta to sos do wielu gatunków makaronów od spaghetti ze szpinakiem, poprzez ravioli szpinakowe i lazanię z nadzieniem szpinakowym, aż po faszerowane muszle czy cannelloni. Pysznym pomysłem na szpinak są również zielone kopytka lub włoskie gnocchi. Fanom ryżu posmakuje z kolei szpinakowe risotto. Szpinakiem warto też nadziać pierogi lub naleśniki lub wyłożyć go na pizzę. Szpinak fantastycznie też smakuje otulony ciastem francuskim, drożdżowym czy kruchym. Takie pieczone przekąski ze szpinakiem świetnie sprawdzą się jako przystawka na imprezę lub spotkanie rodzinne.
Nie wszyscy wiedzą, że szpinak może być też podany na słodko i wykorzystuje się go również w wypiekach! Najbardziej znanym szpinakowym deserem jest ciasto leśny mech. Ten zielony biszkopt, przełożony kremem i ziarenkami granatu smakuje obłędnie i pięknie wygląda na stole.