Porady:
- W naszej propozycji polewamy sałatkę musztardowo–miodowym sosem winegret, ale równie dobrze sprawdzi się oliwa zmieszana z octem balsamicznym.
- Sałatkę można dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem.
- Zamiast sera fety możemy dodać ostrzejszą gorgonzolę lub lazur.
- Z kolei w łagodniejszej wersji sprawdzi się kozi ser biały lub mozzarella.
- Orzechy możemy wymienić na pestki słonecznika lub prażone płatki migdałów.
Notka redakcyjna:
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – propozycje dodatków
Słodko–słony zestaw możemy podkręcić dodatkiem kilku ciekawych składników:
- pomarańczy – obieramy je dokładnie z twardej skórki i białego albedo, które znajduje się tuż pod nią. Cząstki kroimy na mniejsze kawałki, np. w plasterki,
- suszonych pomidorów – kroimy w cienkie paseczki. Do sałatki najlepiej sprawdzą się suszone pomidory w oliwie,
- awokado – to świetny dodatek, który sprawi, że sałatka będzie bardziej sycąca. Pyszny, lekko orzechowy smak mają dojrzałe i miękkie owoce,
- arbuza – idealnie komponuje się z truskawkami. Sprawia, że sałatka jest bardziej soczysta i apetycznie wygląda. Możemy go pokroić w kostkę lub wydrążyć miąższ przy pomocy małej barmańskiej kulkownicy.
Sałatkę możemy przygotować także w wersji z grillowanym serem halloumi, kozim serem lub grillowanym tofu.
Do czego pasuje sałatka ze szpinakiem i truskawkami?
Jeśli mamy ochotę na chrupiący dodatek, wystarczy podać świeżą francuską bagietkę lub grzanki ziołowe. Kolorowa sałatka z truskawkami i młodym szpinakiem będzie także świetnym uzupełnieniem dań z grilla, takich jak:
Orzeźwiające napoje do sałatki ze szpinakiem i truskawkami
Z lekką sałatką z truskawkami świetnie współgrają następujące napoje:
W takim towarzystwie sałatka z truskawkami i szpinakiem idealnie sprawdzi się podczas wieczornych przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli impreza ma charakter stand party, warto przygotować ją w mniejszych porcjach, np. na bambusowych łódeczkach.