Reklama

Genialne i nietypowe dla Wielkanocy połączenie składników otulonych sosem jogurtowo-majonezowym, z nutą kuminu. Jędrne małe kurki – dzięki swej kwaskowatości – doskonale zastępują winegret

Składniki:

20 cieniutkich, niemal przezroczystych plasterków prawdziwego kindziuka
20 dag gęstego jogurtu typu greckiego
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
4 świeżo ugotowane na twardo jajka
20 dag małych, jędrnych mocnych liści szpinaku sałatkowego
łyżeczka miodu
słoik marynowanych kurek (ok. 20 dag po odcieknięciu)
słoik marynowanych kurek (ok. 20 dag po odcieknięciu)

Kroki przygotowania:

Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni smażymy na chrupiąco, partiami plasterki kindziuka. Gorące lekko zgniatamy. Dokładnie mieszamy jogurt, majonez, kumin, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Dno i boki miski smarujemy sosem. Jajka kroimy w plastry, rzodkiewki w cieniutkie płatki. W oddzielnej misce mieszamy tuż przed podaniem szpinak z olejem i miodem, lekko go soląc. Przekładamy do jogurtowej miski.
Wplatamy pomiędzy liście jajka, kurki, rzodkiewkę, płatki kindziuka i całość obsypujemy solidną porcją świeżo posiekanego koperku i szczypioru. Nie wolno sałatki mieszać – w trakcie nakładania smaki delikatnie się połączą.

Reklama

Porady:

Jeśli nie mamy kindziuka, identycznie możemy potraktować dobrze ususzoną kiełbasę żywiecką. Można też wziąć białą, cieniutką kiełbasę typu frankfurterka, podpiec ją na rumiano na patelni i po wystygnięciu pokroić w 1-cm kawałki. Wtedy w jogurtowym sosie proponuję wymienić kumin na łyżeczkę chrzanu.

Zobacz też: zupa kurkowa

Notka redakcyjna:

Autorka przepisu: Agata Wojda

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama