Reklama

Przepis na sałatkę ze szpinaku i czerwonej cebuli. Idealna sałatka na grilla.

Składniki:

4 czerwone cebule
sól
szczypta cukru
4 łyżki octu z czerwonego wina lub soku z cytryny
15 dag liści szpinaku
5 dag orzeszków pinii
1/2 łyżeczki musztardy
4 łyżki oliwy
4 łyżki płynnej śmietany
pieprz

Kroki przygotowania:

Cebule obrać, pokroić w bardzo cien-kie piórka, przełożyć do salaterki. Oprószyć solą i cukrem, polać łyżką octu z czerwonego wina lub soku z cytryny, wymieszać i odstawić na 15 min.
Liście szpinaku opłukać, osuszyć, rozłożyć na dużym talerzu wymieszać ze zmacerowaną cebulą, posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
Resztę octu lub soku z cytryny wymieszać z musztardą, oliwą i śmietaną, przyrprawić solą oraz pieprzem. Sałatkę skropić sosem. Podawać do steków po prowansalsku.
Zdjęcie sałatki razem ze stekami!
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama