Porady:
- Jakich zamienników użyć, żeby powstała sałatka ziemniaczana do grilla dla osób na diecie roślinnej? Wystarczy przyrządzić wegański majonez sojowy lub na wodzie z gotowania ciecierzycy (aquafaba). Kremowy sos można też zamienić na prosty dressing z oliwy, musztardy i soku z cytryny.
- Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla powstaje z ziemniaków typu A, ponieważ po ugotowaniu zachowują one swoją konsystencję i nie rozpadają się, a jednocześnie zawierają stosunkowo mało skrobi.
- Podany przez nas przepis można nieco zmodyfikować. Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki surowego czosnku lub musztardy francuskiej, które często wzbogacają potrawy z ziemniaków.
- Sałatka ziemniaczana na grilla to doskonały pomysł na wykorzystanie nowalijek. Pamiętajmy, że młode bulwy najlepiej gotować w mundurkach i trzeba je wcześniej dokładnie oczyścić z ziemi. Można to zrobić za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki do naczyń. Z ziemniakami doskonale komponują się także młode rzodkiewki. Jeśli udało nam się kupić pęczek z ładnymi, jędrnymi liśćmi, je także możemy wrzucić do sałatki. Mają mnóstwo antyoksydantów i dodadzą daniu zieleni.
- Ogórki kiszone nadają sałatce charakterystyczny kwaskowy smak i aromat, ale równie dobrze możemy wykorzystać ogórki konserwowe lub inne warzywa z zalewy, takie jak piklowana cebulka lub marynowane grzyby.
Notka redakcyjna:
Sałatka ziemniaczana do grilla inaczej
Na polskim stole nie może zabraknąć ziemniaków, tym bardziej jeśli mowa o drewnianej ławie lub plastikowym stoliku turystycznym, który ustawiamy na działce, przygotowując się do imprezy na świeżym powietrzu. Te uniwersalne bulwy świetnie komponują się z daniami mięsnymi i nie inaczej jest w przypadku potraw typu barbecue. Nasza sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem to tylko jedna z propozycji. Sałatka na grilla z ziemniakami występuje także pod innymi postaciami. Oto kilka przykładów:
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem – to przepis dla zdeklarowanych mięsożerców. Ta sycąca, treściwa sałatka idzie w parze zarówno z wieprzowiną z grilla, jak i lżejszymi daniami, takimi jak szaszłyki z kurczaka.
- Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami – gości na naszych działkach, podwórkach i tarasach głównie w maju i czerwcu, kiedy panuje sezon na te zielone łodyżki. Świetnie smakuje z dodatkiem jajka.
- Niemiecka sałatka ziemniaczana do grilla – przywędrowała od zachodnich sąsiadów i od razu zadomowiła się w naszych sercach. Proponowany tutaj przepis jest bardzo podobny, ale sałatka niemiecka składa się jedynie z ziemniaków, ogórków małosolnych i cebulki.
- Sałatka do grilla z ziemniakami i jajkiem – najlepiej z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem. Zachwyci każdego pasjonata grillowania. Można zrobić z niej samodzielne, sycące danie, dodając do niej boczek i kiełbasę.
Sałatka ziemniaczana do grilla – do czego ją podawać?
Sałatka z ziemniaków do grilla jest na tyle uniwersalna, że pasuje właściwie do wszystkich potraw. Dobrze sprawdzi się zarówno do ryb (np. pstrąga lub łososia), jak i mięs: karkówki, schabu lub żeberek z grilla, a także kiełbasy (również białej). Nie sposób nie wspomnieć tutaj o daniach wegetariańskich, takich jak bakłażan z grilla lub szaszłyki warzywne.
Tego rodzaju sałatka ziemniaczana jest dosyć sycąca, więc równie dobrze może być podawana jako oddzielne danie, nie tylko podczas imprezy na świeżym powietrzu. Można ją wzbogacić o dodatek fety lub małych kulek mozzarelli, a także wkładkę mięsną w postaci grillowanego kurczaka.
Inne sałatki na grilla
Trzeba przyznać, że sałatka ziemniaczana z ogórkiem i koperkiem to jeden z lepszych pomysłów na dodatek do potraw z grilla. Wybór tzw. zimnej płyty na spotkanie ze znajomymi na świeżym powietrzu w dużej mierze zależy jednak od dań głównych. Jeśli w naszym menu na grilla znajdują się takie hity polskich imprez jak kiełbasa, boczek i żeberka, może warto pomyśleć o mniej sycącej, lekkiej, zielonej sałatce. Oto kilka propozycji:
- Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – bez wątpienia powinna pojawić się na naszych stołach w maju i na początku czerwca, kiedy panuje sezon na polskie truskawki dojrzewające w słońcu. Dobrze komponuje się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną.
- Sałatka ze szparagami – lekka i zielona, ale podkręcona ziołowym sosem na bazie jogurtu i majonezu.
- Tradycyjna sałatka grecka – z serem feta i oliwkami kalamata. Przywołuje na myśl słoneczne, beztroskie wakacje.
- Sałatka z serem halloumi – doskonale zbalansowana kompozycja smaków z dodatkiem rukoli, pomidorków, ogórka i cebuli, przełamana słonymi oliwkami. Jest niesamowicie lekka, a przy tym bardzo sycąca. Z powodzeniem sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa.