Porady:
- Najwięcej czasu w przygotowaniu sałatki zajmuje gotowanie i studzenie ziemniaków. Warto przygotować je z wyprzedzeniem.
- Tradycyjnie robiona jest z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, ale można je również obrać przed gotowaniem. Różnica w smaku będzie wyczuwalna. Polecamy spróbować dwóch wersji i wybrać tę, która nam bardziej pasuje.
- Można zrobić ją tylko z ogórkami kiszonymi (najlepiej domowymi) lub z dodatkiem konserwowych.
- Jak zrobić sałatkę niemiecką w wersji fit? Wystarczy zastąpić w całości jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Łyżka jogurtu ma średnio 10 razy mniej kalorii niż łyżka majonezu.
- Zamiast pieprzu mielonego, który dodawany jest w dużej ilości, sprawdzi się zielony pieprz marynowany. Można go posiekać lub dorzucić całe ziarenka.
- Dla wzmocnienia smaku do sosu możemy dodać łyżeczkę musztardy. A jogurt naturalny można zastąpić śmietaną 12% lub 18%.
Notka redakcyjna:
Sałatka niemiecka - wybieramy ziemniaki
Najlepiej smakuje zrobiona z małych ziemniaków lub ewentualnie średniej wielkości. W sezonie szczególnie polecamy młode ziemniaki. Ich zaletą jest to, że jeśli dobrze umyjemy je przed gotowaniem, to możemy zostawić je w skórkach.
Jakie ziemniaki do sałatki ziemniaczanej będą najlepsze? Sprawdzą się tutaj ziemniaki typu A, czyli tak zwane sałatkowe. Jak sama nazwa wskazuje, typ ten jest idealny do takiego dania. Ziemniaki typu A są wilgotne i zwarte, więc nie rozpadają się podczas gotowania, krojenia i mieszania sałatki. A to wszystko dzięki niskiej zawartości skrobii. Popularne odmiany to, np. Dali, Agata, Oberon, Impresja, Lord, Musica.
Co jeszcze można dodać do sałatki?
Klasyczny przepis na niemiecką sałatkę zawiera cebulę, ogórki i majonez, ale można dodać do niej również:
- jabłko - pokrojone w drobną kostkę,
- jajka - ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę lub ćwiartki,
- boczek - podsmażony na patelni,
- zioła - świeży koperek i szczypiorek oraz odrobina sproszkowanego czosnku.
Sałatka ziemniaczana - przepis na różne sposoby
Najlepsza sałatka ziemniaczana to taka, którą skomponujemy sami z ulubionych składników. Warto więc eksperymentować z różnorodnymi przyprawami, dodatkami i sosami, żeby znaleźć swoją ulubioną wersję. Szczególnie jednak polecamy spróbować: