Reklama

Jesteście już znudzeni klasyczną sałatką ziemniaczaną? Zróbcie ją w greckim stylu, z dodatkiem papryki, szafranu i czerwonego wina.

Składniki:

6 łyżek octu z czerwonego wina
opakowanie oryginalnego szafranu (0,12 g)
łyżka cukru
80 dag ugotowanych w całości niedużych ziemniaków
czerwona papryka
żółta papryka
czerwona cebula
kilka liści bazylii
5 dag orzechów pekan
1/2 słoiczka (ok. 8 dag) suszonych pomidorów w oliwie
oliwa
sól
pieprz
10 dag czarnych oliwek bez pestek

Kroki przygotowania:

Ocet mieszamy z szafranem i cukrem
szybko zagrzewamy
odstawiamy i zostawiamy do wystudzenia. Kartofl e kroimy w grube plastry
oczyszczone z pestek i błon papryki w paski
obrane cebule w pióra. Bazylię rwiemy na kawałki. Orzechy siekamy razem z osączonymi pomidorami.
Ok. 4 łyżek oliwy mieszamy z szafranowym octem
zalewamy kartofl ane plastry
delikatnie poruszamy naczyniem i odstawiamy na 15–20 min. Po tym czasie dokładamy resztę składników
przemieszujemy
przyprawiamy do smaku solą
pieprzem i oliwą
posypujemy oliwkami.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama