Porady:
- Prosta sałatka z bobem i jajkiem pięknie wygląda na półmisku lub w ozdobnej salaterce, ale równie dobrze prezentuje się w formie pojedynczych porcji na osobnych talerzach. Sposób podania warto dopasować do okazji. Inaczej zaserwujemy sałatkę na proszonej kilkudaniowej kolacji, a inaczej na przyjęciu z tzw. zimną płytą.
- Dla ułatwienia proponujemy użycie gotowej mieszanki liści, w której znajdują się między innymi sałata rzymska, radicchio i cykoria. Można też wykorzystać szpinak, rukolę oraz sałatę masłową lub lodową.
- Sałatka z bobem, jajkiem i pomidorem może wystąpić w roli pożywnego lunchu do pracy. Pamiętajmy jednak, żeby nie mieszać jej wcześniej z oliwą i sokiem z cytryny, inaczej zielone liście szybko stracą świeżość i chrupkość. Jajka na twardo najlepiej zabrać w oddzielnym pojemniczku i wkroić do sałatki tuż przed jedzeniem.
- Gotowe danie warto udekorować świeżymi ziołami. Młody bób dobrze komponuje się z miętą, natką pietruszki i kolendrą. Jajka na twardo natomiast szczególnie lubią towarzystwo szczypiorku i koperku.
- Królem tej pożywnej potrawy jest warzywo strączkowe, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim. Warto wiedzieć, jak się gotuje bób, żeby nie rozpadał się w sałatce. Młode okazy zazwyczaj nie potrzebują więcej niż 10 minut. Po upływie tego czasu warto wyciągnąć z garnka jedno ziarno, żeby sprawdzić, czy nie jest zbyt twarde. Niektórzy oprócz soli dodają do wody także cukier, który podkreśla smak warzywa. Gotowanie bobu jest niezwykle proste. Można go szybko przyrządzić także w parowarze, a nawet w mikrofali.
- Proponowany przez nas przepis warto nieco modyfikować. Świetnie smakuje na przykład sałatka z bobem i jajkiem i ogórkiem – zielonym, konserwowym lub kiszonym. Można także dodać do niej ziemniaki, awokado lub buraki.
- Poza sezonem możemy użyć bobu konserwowego. Sprawdza się na przykład jako składnik świeżej sałatki z jajkiem na twardo i rzodkiewką.
Notka redakcyjna:
Sałatka z bobem i jajkiem – z czym ją podać?
Prosta sałatka z bobem i jajkami na świeżej sałacie to uniwersalny przepis na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch lub kolację, jak i elegancką przystawkę na spotkanie rodzinne lub w gronie znajomych. Ciekawym pomysłem jest podanie jej w łódeczkach z cykorii lub miseczkach z tortilli. Do sałatki z bobem idealnie pasują także różne chrupiące dodatki, taki jak:
- prażone nasiona słonecznika lub pestki dyni,
- bruschetta (włoska przekąska z ciabatty lub bagietki),
- chipsy z boczku,
- pieczywo z masłem czosnkowym,
- ziołowe grzanki z chleba tostowego,
- paluchy drożdżowe lub z ciasta francuskiego, najlepiej zapieczone z serem.
- zblanszowane szparagi.
Osoby, które nie mogą sobie wyobrazić przystawki lub lunchu bez dodatku mięsnego, mogą podać tę potrawę z grillowanym filetem kurczaka lub indykiem. Ciekawym składnikiem jest także szynka parmeńska. Natomiast sałatka z bobem i jajkiem i fetą to coś dla miłośników greckiej kuchni. Nie może w niej zabraknąć oliwek, najlepiej kalamata.
Sałatka z bobem i jajkami – dressing
Polecamy podanie tej świeżej, sezonowej sałatki z prostym dressingiem na bazie dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia i soku z cytryny. Mieszanka liści z bobem, pomidorami, oliwkami i jajkiem nie potrzebuje wiele więcej, żeby oczarować domowników i gości, ale możemy także serwować ją z innymi aromatycznymi dodatkami, takimi jak:
- sos czosnkowy – ten prosty akompaniament na bazie jogurtu naturalnego pasuje do większości sałatkowych kompozycji, a szczególnie do zielonych liści, pomidorów i warzyw strączkowych. Tradycyjnym smakom hołduje także sałatka z bobem i majonezem i jajkiem. Warto ozdobić ją szczypiorkiem lub młodym koperkiem.
- sos balsamiczny – sprawdza się szczególnie dobrze tam, gdzie pojawiają się pomidory. Do takiej sałatki można również dodać truskawki.
- sos sezamowy – na bazie pasty tahini, najlepiej domowej roboty. Wystarczy połączyć ją z sokiem z limonki, odrobiną miodu i sosem sojowym, żeby powstał dressing rodem z azjatyckiej kuchni. Tworzy ciekawe połączenie smakowe z bobem.
Inne pomysły na dania z bobem
Sezon na bób to czas wielu kulinarnych eksperymentów, ponieważ ten wdzięczny składnik wspaniale nadaje się do przeróżnych dań i przekąsek. Poza sezonem dania z bobu można przygotowywać również z zamrożonych ziaren. Oczywiście świeże warzywo strączkowe ma intensywniejszy smak i kolor, ale jego właściwościami odżywczymi można cieszyć się także zimą i jesienią. Jak wykorzystać bób w kuchni? Pomysłów i przepisów jest mnóstwo, ale do najpopularniejszych należą:
- zupa z bobu – zarówno ta z całymi ziarenkami, jak i zmiksowana na gładki krem.
- pasta kanapkowa z bobu – to zdrowe, sycące i pełne witamin smarowidło świetnie sprawdzi się także do tortilli, naleśników i wrapów.
- pierogi z bobem – miękkie i elastyczne ciasto skrywa w sobie wyraziste nadzienie, którego główny bohaterem jest warzywo strączkowe. To doskonała propozycja na obiad w pełni lata. Do farszu można dodać ziemniaki lub boczek.
Pysznie smakuje też gotowany bób solo. Wystarczy odrobina soli oraz masła i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Wspaniale komponuje się z przeróżnymi mięsami, rybami, makaronami i zapiekankami. Szczególnie polecamy serwować go z pieczonym pstrągiem lub jako składnik zielonego risotto.