Reklama

Sałatka ziemniaczana z fasolką, boczkiem i kalafiorem to sposób na sycący obiad. Groszek zielony można zamienić na mrożony. Spróbuj sałatki ziemniaczanej z fasolką, boczkiem i kalafiorem.

Składniki:

500 g młodych, oczyszczonych ziemniaków
100 ml białego wina
4 łyżki octu winnego białego
1 łyżka płaska miodu
1 łyżeczka posiekanego czosnku
sól, pieprz
200 g fasolki zielonej szparagowej
mała główka kalafiora
200 g drobno pokrojonego boczku wędzonego, parzonego
1 łyżka płaska musztardy Dijon
200 ml jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
pęczek kopru
1/2 szklanki ziarenek młodego zielonego groszku
pęczek dymki typu paluch
4 świeżo ugotowane jajka na twardo

Kroki przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w całości tak, aby nie były zbyt miękkie. Odcedzamy, gorące nacinamy lekko, przekładamy do miski, zalewamy winem wymieszanym z octem, miodem i czosnkiem, oprószamy solą, odstawiamy. Oczyszczoną fasolkę gotujemy przez 10 min w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski z wodą i lodem. Kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki, blanszujemy przez 2 min w osolonej wodzie, studzimy na sitku. Na suchej, dobrze rozgrzanej patelni smażymy na chrupiąco boczek, odcedzamy na drobnym sitku tuż nad ziemniakami, aby nabrały mięsnego posmaku.
Z musztardy, jogurtu, majonezu ukręcamy sos, dodajemy połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą i pieprzem. Do ziemniaków dodajemy fasolkę, groszek, kalafiora, boczek i posiekaną dymkę. Delikatnie mieszamy. Na wierzch wykładamy sos i przełamane na pół ciepłe jajka. Solimy, pieprzymy i obsypujemy koprem. Jemy natychmiast.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Reklama

Porady:

Zobacz także: fasolka szparagowa do słoików

Notka redakcyjna:

Ugotowana fasolka doskonale komponuje się z boczkiem: wymieszajmy ją na gorąco z jego chrupiącymi kostkami, wytopionym z nich tłuszczem, posiekanym ząbkiem czosnku i łyżką białego octu winnego. Garstki podgotowanej fasolki zawińmy szczelnie cienkimi plastrami parzonego boczku lub bekonu, podpieczmy na ruszcie i podajmy z jajkiem z na wpół ściętym żółtkiem – to genialne danie na letni obiad.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama