Reklama

Chrupiące plasterki ziemniaków, wędzony dorsz i dwa rodzaje cebuli sprawią, że ta sałatka ziemniaczana będzie sycącą kolacją lub smakowitym obiadem.

Składniki:

2 czerwone cebule
duża cukrowa cebula biała
sól
cukier
pieprz
ocet jabłkowy
1 kg małych ziemniaków
1/2 kostki bardzo miękkiego masła
2 ząbki czosnku
szczypta mielonej papryki
słoiczek musztardy z ziarnami gorczycy
6 łyżek oliwy
pęczek natki pietruszki
300 g wędzonego dorsza

Kroki przygotowania:

Wszystkie cebule obieramy i kroimy w jak najcieńsze piórka. Oprószamy solą i cukrem
dokładnie mieszamy i wygniatamy
zalewamy octem jabłkowym – aby były zakryte
odstawiamy na 20–30 min.
Ziemniaki szorujemy
tniemy (ze skórką) na mandolinie w cienkie plasterki
mieszamy z masłem
przeciśniętym przez praskę czosnkiem
solą
pieprzem i papryką. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy na złoto.
Cebulę osączamy (zachowujemy ocet). Musztardę mieszamy z oliwą
przyprawiamy do smaku pieprzem i octem z cebuli.
Sos mieszamy z mocno ciepłymi plasterkami upieczonych ziemniaków
cebulą
posiekaną natką i kawałkami mięsa z dorsza. Sałatka najlepsza jest na ciepło.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama