Porady:
- Sałatka ziemniaczana wspaniale smakuje solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
- Jeśli nie mamy majonezu, równie dobrze możemy użyć śmietany 18% lub jogurtu greckiego. Warto mieć jednak na uwadze, że ten pierwszy składnik nada naszej sałatce nieco kwaskowatego smaku.
- Szczypiorek z powodzeniem możemy zastąpić koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.
- Niektórzy zamiast ogórków kiszonych, dodają konserwowe. W takiej sytuacji sałatka będzie odznaczać się nieco delikatniejszym, słodkawym smakiem.
- Do sosu najlepiej dodać świeżo zmielony pieprz, który nada naszej potrawie pikanterii i głębokiego aromatu.
- Sałatkę ziemniaczaną przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
Notka redakcyjna:
Sałatka ziemniaczana z boczkiem – inne warianty
Ziemniaki, boczek oraz ogórki kiszone to idealne połączenie. Okazuje się jednak, że możemy je nieco udoskonalić. Wystarczy, że dodamy do naszej sałatki ziemniaczanej:
- por – to smaczna alternatywa dla cebuli. Należy go dokładnie umyć i pokroić. Na końcu łączymy go z resztą składników,
- jajka – przed dodaniem gotujemy je, studzimy, a następnie kroimy w kostkę. Rewelacyjnie komponują się z bekonem i majonezem,
- czosnek – łączymy go z sosem. W związku z tym należy przecisnąć go przez praskę i wymieszać z majonezem, śmietaną oraz musztardą,
- śledzie – dodajemy je zamiast boczku. To ciekawa propozycja na świąteczną sałatkę.
W wegetariańskiej wersji boczek możemy pominąć lub zastąpić go cienko pokrojonymi pomidorami suszonymi bądź kaparami.
Co pasuje do sałatki ziemniaczanej?
Sałatka ziemniaczana jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać ją solo. Równie dobrze sprawdzi się jako smaczny dodatek. Wtedy serwujemy ją najczęściej z:
- daniami z grilla – schłodzona sałatka świetnie komponuje się zarówno z kiełbasą, jak i karkówką. Z pewnością zasmakuje wszystkim gościom,
- pieczenią – delikatne, soczyste mięso i ziemniaczana sałatka to rewelacyjny pomysł na obiad,
- kotletem schabowym – zazwyczaj podajemy go z ugotowanymi ziemniakami. Okazuje się jednak, że to klasyczne danie równie dobrze smakuje w towarzystwie sałatki ziemniaczanej,
- pieczywem – takie połączenie to świetna propozycja na śniadanie lub kolację.