Reklama

Sałatka ziemniaczana z boczkiem jest niesamowicie sycąca i smaczna. Zazwyczaj podajemy ją w formie przystawki. Jednak równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie kromki chleba na śniadanie lub jako dodatek do dania obiadowego. Ponadto możemy ją swobodnie modyfikować, wzbogacając ją w swoje ulubione składniki. Dzięki temu stworzymy swoją ulubioną sałatkę ziemniaczaną z boczkiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki: obieramy je, myjemy i gotujemy w osolone wodzie przez około 30 minut, aż będą miękkie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Na końcu kroimy warzywa w kostkę.

  • krok 2

    Boczek: kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy na patelni.

  • krok 3

    Cebula: obieramy ją i kroimy na pół. Do wykonania przepisu będziemy potrzebować tylko jednej połówki cebuli. Siekamy ją na drobne kawałki.

  • krok 4

    Ogórki kiszone: kroimy na mniejsze kawałki.

  • krok 5

    Szczypiorek: myjemy go, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy.

  • krok 6

    Sos: majonez, musztardę, pieprz oraz śmietanę przekładamy do małej miseczki. Wszystko dokładnie mieszamy.

  • krok 7

    Łączenie składników: ziemniaki, ogórki, boczek i cebulę łączymy ze sobą. Sałatkę ziemniaczaną z boczkiem polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady:

  • Sałatka ziemniaczana wspaniale smakuje solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
  • Jeśli nie mamy majonezu, równie dobrze możemy użyć śmietany 18% lub jogurtu greckiego. Warto mieć jednak na uwadze, że ten pierwszy składnik nada naszej sałatce nieco kwaskowatego smaku.
  • Szczypiorek z powodzeniem możemy zastąpić koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.
  • Niektórzy zamiast ogórków kiszonych, dodają konserwowe. W takiej sytuacji sałatka będzie odznaczać się nieco delikatniejszym, słodkawym smakiem.
  • Do sosu najlepiej dodać świeżo zmielony pieprz, który nada naszej potrawie pikanterii i głębokiego aromatu.
  • Sałatkę ziemniaczaną przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

Notka redakcyjna:

Sałatka ziemniaczana z boczkiem – inne warianty

Ziemniaki, boczek oraz ogórki kiszone to idealne połączenie. Okazuje się jednak, że możemy je nieco udoskonalić. Wystarczy, że dodamy do naszej sałatki ziemniaczanej:

  • por – to smaczna alternatywa dla cebuli. Należy go dokładnie umyć i pokroić. Na końcu łączymy go z resztą składników,
  • jajka – przed dodaniem gotujemy je, studzimy, a następnie kroimy w kostkę. Rewelacyjnie komponują się z bekonem i majonezem,
  • czosnek – łączymy go z sosem. W związku z tym należy przecisnąć go przez praskę i wymieszać z majonezem, śmietaną oraz musztardą,
  • śledzie – dodajemy je zamiast boczku. To ciekawa propozycja na świąteczną sałatkę.

W wegetariańskiej wersji boczek możemy pominąć lub zastąpić go cienko pokrojonymi pomidorami suszonymi bądź kaparami.

Co pasuje do sałatki ziemniaczanej?

Sałatka ziemniaczana jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać ją solo. Równie dobrze sprawdzi się jako smaczny dodatek. Wtedy serwujemy ją najczęściej z:

  • daniami z grilla – schłodzona sałatka świetnie komponuje się zarówno z kiełbasą, jak i karkówką. Z pewnością zasmakuje wszystkim gościom,
  • pieczenią – delikatne, soczyste mięso i ziemniaczana sałatka to rewelacyjny pomysł na obiad,
  • kotletem schabowym – zazwyczaj podajemy go z ugotowanymi ziemniakami. Okazuje się jednak, że to klasyczne danie równie dobrze smakuje w towarzystwie sałatki ziemniaczanej,
  • pieczywem – takie połączenie to świetna propozycja na śniadanie lub kolację.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama