
Ciasto salceson
- mąka pszenna: 300 g
- jajka: 4 szt.
- olej: 125 ml
- jogurt naturalny: 125 g
- cukier: 150 g
- kakao: 20 g
- jabłka: 750 g
- orzechy włoskie: 100 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- soda oczyszczona: 4 g
- cynamon: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Jabłka obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w niewielką kostkę. Orzechy włoskie kruszymy w moździerzu lub siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Prostokątną foremkę o wymiarach 20x30 cm natłuszczamy wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Ciasto: miksujemy jajka z cukrem. Łączymy je z jogurtem i olejem. Wsypujemy sypkie elementy, czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy jabłka i orzechy.
krok 3
Pieczenie: przekładamy masę na ciasto salceson do przygotowanej formy. Wyrównujemy ją łopatką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
krok 4
Podanie: wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy go. Możemy przełożyć go na kratkę cukierniczą. Oprószamy deser cukrem pudrem przed podaniem.

