Porady:
- Andaluzyjski chłodnik z pomidorów tradycyjnie sporządza się na bazie pszennego chleba na zakwasie zwanego telera, który pochodzi z tamtego regionu. Przypomina tradycyjne nakrycie głowy torreadorów. My możemy z powodzeniem użyć dowolnego czerstwego pieczywa, które zalega w naszym chlebaku. Najlepiej o zwartym, białym miąższu.
- Doskonałym dodatkiem do chłodnika z pomidorów jest hiszpańska szynka serrano. Jeśli nie udało nam się jej kupić, możemy użyć także prosciutto lub szynki szwarcwaldzkiej.
- Żeby przygotować salmorejo o idealnej, kremowej konsystencji, polecamy wykorzystanie blendera kielichowego o dużej mocy. Nieco gorzej sprawdzi się blender ręczny.
- Chłodnik pomidorowy najlepiej podawać w zmrożonej miseczce, zwłaszcza latem, kiedy temperatura powietrza jest wysoka i zupa szybko traci swoją świeżość. Jeśli nie mamy czasu na chłodzenie potrawy, możemy ją wymieszać z kostkami lodu.
- Ocet z czerwonego wina nie jest obowiązkowym składnikiem, ale nadaje daniu przyjemny aromat. Przydaje się zwłaszcza, jeśli warzywa były bardzo dojrzałe. Do chłodnika z mniej słodkich pomidorów nie musimy dodawać octu.
- Hiszpański chłodnik z pomidorów nosi tę samą nazwę, co powszechnie używana na Wyspach Kanaryjskich marynata do mięsa. Nie pomylmy zimnej zupy z mieszanką przypraw używaną głównie do przyrządzania królika (danie nazywa się conejo en salmorejo). Składa się ona przede wszystkim z czosnku oraz słodkiej i pikantnej papryki.
- W sezonie jesienno-zimowym z powodzeniem możemy wykorzystać pomidory pelati z puszki.
Notka redakcyjna:
Salmorejo czy gazpacho?
Chłodnik salmorejo i gazpacho to dwie znane na całym świecie kulinarne wizytówki Hiszpanii. Ceni się je przede wszystkim za intensywny smak i właściwości chłodzące, które przydają się zwłaszcza w upalne letnie dni. Niekiedy jednak zupy te są ze sobą mylone, a innym razem ich nazwy uznaje się za synonimy. Czym się różni salmorejo od gazpacho?
- Salmorejo przyrządza się na bazie pokruszonego pieczywa, natomiast żeby sporządzić gazpacho, chleb należy namoczyć wcześniej w wodzie lub bulionie. Dlatego ten drugi rodzaj zimnej zupy ma nieco rzadszą konsystencję.
- Proponowany przez nas przepis na chłodnik zawiera wyłącznie pomidory, a gazpacho ewoluowało i często dodaje się do niego czerwoną paprykę, zielony ogórek, natkę pietruszki lub kolendrę i awokado. Czasami doprawia się je kuminem (kminem rzymskim) i sproszkowaną papryką.
- Gazpacho podaje się z grzankami lub warzywami pokrojonymi w kosteczkę, a salmorejo z drobnymi cząstkami jajka na twardo i szynki serrano.
- Salmorejo ma barwę pomarańczową, ponieważ zawiera więcej chleba, podczas gdy gazpacho jest intensywnie czerwone, głównie ze względu na dodatek papryki.
Białe salmorejo
Trzecim znanym chłodnikiem z Hiszpanii jest ajoblanco, zwane białym salmorejo lub gazapacho. Powstaje z chleba, czosnku, oliwy, octu i migdałów. Trzeba je namoczyć dzień wcześniej, żeby dało się je zmiksować na gładki krem. Taki chłodnik często podaje się także z białymi winogronami, rzadziej z jabłkiem lub melonem. Można go pić bezpośrednio ze szklanki, na przykład jako chłodzący akompaniament do dań z pieczonych ziemniaków (papa asada). W dawniejszych czasach, kiedy migdały nie były dostępne, zastępowało się je mąką z fasoli.
Inne chłodniki
Kiedy mowa o zupach podawanych na zimno, nie sposób nie wspomnieć o popularnym w Polsce chłodniku litewskim. Przygotowuje się go na bazie botwiny oraz maślanki i gęstej śmietany. Nie może w niej zabraknąć także ogórka gruntowego, rzodkiewki i koperku. Jest świeża, lekka i kwaskowa – idealna na gorące dni. Jaki jeszcze chłodnik warto przyrządzić latem? Oto kilka propozycji:
- Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków na bazie jogurtu. Lekka przystawka lub orzeźwiająca przekąska między posiłkami.
- Chłodnik szczawiowy – wakacyjna wariacja na temat popularnej kwaśnej zupy. Podawany z jajkiem na twardo, podobnie jak jego gorący odpowiednik.
- Chłodnik z awokado – niezwykła propozycja z dodatkiem melona, rzodkiewki i wędzonego łososia.
- Chłodnik ogórkowy – to proste danie wyczarujemy z warzyw, jogurtu, czosnku i koperku. Świetnie się prezentuje udekorowany drobno posiekanym ogórkiem i jajkiem.