Porady:
- Do przygotowania salsy pomidorowej najlepsze będą średniej wielkości pomidory. Skórkę z pomidorów usuniemy łatwo, nacinając ją wzdłuż i na chwilę, umieszczając we wrzącej wodzie lub rozgrzanym piekarniku.
- Jeśli chcemy dodać pikantnego smaku, możemy wzbogacić ją o odrobinę chilli lub innej ostrej papryki, w wersji ekstremalnej można postawić na habanero.
- Najlepsze do salsy ze świeżych pomidorów są aromatyczne warzywa sezonowe. Później świetnie sprawdzą się mniejsze pomidory: daktylowe, koktajlowe lub cherry.
- Przepis na salsę pomidorową można zmodyfikować, dodając ulubione przyprawy, np. świeżą natkę pietruszki, bazylię, a nawet cynamon, curry lub mielony kminek.
- Tego rodzaju sos pomidorowy możemy zrobić też z dodatkiem innych warzyw, np. z papryką, kukurydzą, czerwoną soczewicą, które dusimy chwilę razem z pomidorami. Podajemy na zimno.
- Wszystkie składniki na salsę można też wcześniej udusić przez ok. 10 minut, zioła dodajemy na koniec. Podajemy po przestudzeniu.
- Można ją też wstępnie zblendować, żeby miała bardziej jednolitą konsystencję, ale polecamy zostawić trochę większych kawałków, bo na tym polega cały urok takiego meksykańskiego sosu.
Notka redakcyjna:
Do czego pasuje salsa pomidorowa?
Ten sos pomidorowy jest często podawany wszelkiego rodzaju przekąsek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co szczególnie dobrze komponuje się z tym meksykańskim dodatkiem?
- nachosy, czyli kukurydziane przekąski. Są bardzo popularne w Meksyku, ale u nas też cieszą się dużym zainteresowaniem, zwłaszcza podczas domowych wieczorów filmowych i grillowania w ogrodzie. Salsa do nachos jest obowiązkowym dodatkiem.
- ryby, np. łosoś lub dorsz. Filet przyrządzamy w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby układamy salsę pomidorową i całość skrapiamy dobrej jakości oliwą. Gotujemy na parze pod przykryciem około 15 minut. Podajemy z dużą ilością świeżych ziół. To też świetny dodatek do paluszków rybnych, które maczamy w salsie pomidorowej. Polecamy przetestować takie połączenie z tradycyjnym brytyjskim daniem - fish and chips.
- kanapki, na przykład z halloumi lub serem białym,
- bruschetta, w ten sposób powstanie włoska przekąska z meksykańskim dodatkiem,
- domowe burgery, pasuje zarówno do tych mięsnych, jak i wegetariańskich,
- frytki - tradycyjne z ziemniaków lub innych warzyw, selera, buraka, marchewki, batata, a nawet z polenty.
Inne meksykańskie salsy
Jeśli robimy robimy salsę pomidorową na imprezę lub zwykłe spotkanie ze znajomymi, to warto od razu przygotować kilka propozycji. Dajemy gościom wybór, a przy tym to po prostu świetnie wygląda na stole. Poniżej znajdziecie przepisy na kilka najpopularniejszych sosów meksykańskich.
- salsa verde - głównym składnikiem tej salsy jest miechunka pomidorowa, która wyglądem przypomina pomidory, jest jednak bardziej kwaśna i cierpka. Zwykle salsę verde przygotowuje się z papryczką chilli, z której wcześniej warto usunąć gniazda nasienne, chyba, że lubimy bardzo pikantne smaki.
- salsa chipotle - z wędzonych ostrych papryczek, które używane są w kuchni meksykańskiej. Papryczki chipotle nie są u nas jeszcze zbyt popularne, ale można je bez problemu kupić w większych sklepach lub takich specjalizujących się w kuchniach egzotycznych. Do przepisu na salsę pomidorową dodajemy papryczki - świeże warto wcześniej podgotować przez 5 minut. Salsa chipotle pasuje do wołowiny, kurczaka i nachosów.
- salsa mango - wystarczy wymieszać rozdrobnione mango z ananasem, czerwoną papryką, dymką, limonką i natką pietruszki.
- salsa jalapeno - tu postępujemy tak samo, jak w przypadku chipotle. Jalapeno charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, ale należy do pikantnych papryk.
- salsa z ananasa - najlepsza jest ze świeżego, dodajemy też paprykę chili, dymkę, sok z limonki, czosnek, może być też kawałek słodkiej papryki, całość doprawiamy świeżą miętą, kolendrą i solą, do tego może być ewentualnie odrobina cukru.