Porady:
- Celowo nie podajemy w składnikach soli, zastępują ją kapary z zalewy, które są dość słone.
- Meksykańską nutę wprowadzimy, dodając do sosu świeże papryczki jalapeno. Jednak, jeśli ich nie znajdziemy, możemy użyć tych ze słoika.
- Jesli chcecie nieco zmodyfikować podstawowy przepis, świetnym dodatkiem do salsy będzie także awokado. Ta wersja smakiem będzie nawiązywała do guacamole.
- Do sosu ziołowego zamiast natki pietruszki możemy dodać kolendrę. Dobrze pasuje tu również świeża bazylia, a nawet mięta.
- Składniki na salsę verdę można również zblendować, sos będzie gładszy.
Notka redakcyjna:
Meksykańska salsa verde
Głównym składnikiem salsy verde podawanej w Meksyku jest tomatillos, czyli miechunka pomidorowa. Wyglądem przypomina zielone pomidory, jednak okrywa ją charakterystyczna sucha łupinka. Ma dość kwaśny i cierpki smak. Niestety w Polsce świeże tomatillos są niedostępne, ale możemy skorzystać z tomatillos w puszce. Znajdziemy je w sklepach z kuchniami świata. Mają co prawda inny smak i aromat niż świeże, ale również nadają się do salsy. W naszych warunkach możemy zastąpić je zielonymi pomidorami, które nie mają co prawda identycznego smaku i konsystencji, ale będą ciekawą alternatywą.
Oprócz pomidorów, bądź tomatilles będzie nam potrzebne:
- jalapeno,
- cebula,
- świeża kolendra,
- sok z limonki,
- cukier,
- sól.
- Do tego zestawu obowiązkowego można jeszcze czosnek dla dodatkowego podkręcenia smaku.
Kiedy mamy już wszystkie składniki, sam przepis jest banalnie prosty. Cebulę i jalapeno należy podpiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, a następnie zblendować na gładką masę razem z kolendrą, sokiem z limonki i przyprawami.
Salsa verde - do czego ją podawać?
Zielona salsa świetnie sprawdzi się do wszystkich dań kuchni meksykańskiej... i nie tylko! Najprościej podaje się ją solo, do maczania w niej nachosów. Z kolei jako dodatek sprawdzi się do:
- empanadas - meksykańskie pierogi pieczone z mięsem mielonym i pomidorami,
- burrito - ugotowany ryż i duszona wołowina zawinięte w tortillę,
- totrilli - pszenne placki wypełnione składnikami - odpowiedni będzie zarówno do wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej,
- quesadilli - zapiekane placki tortilli, wypełnione serem żółtym, mięsem i warzywami,
- tacos - kukurydziane przekąski, podawane z salsami.
Jednak, oprócz typowo meksykańskich specjałów, salsa verde pasuje również do sałatek, owoców morza i ryb. Świetnie sprawdzi się też na grilla, jako sos do wszelkiego rodzaju dań z rusztu. Można jej użyć także do makaronu, aby stworzyć szybką i lekką pastę.
Salsa verde to też dobra baza do innych sosów i dipów. Wystarczy zmieszać nieco salsy verde z oliwą z oliwek, aby stworzyć wyrazisty winegret do sałatek. Z kolei, jeśli dodamy do niej awokado, stanie się gęstym smarowidłem, idealnym na kanapki lub do grzanek. Można też dodać odrobinę salsy verde, przygotowując guacamole, dzięki czemu stanie się ono bardziej wyraziste i lekko pikantne.