Reklama

Saltimbocca to włoskie danie przygotowane z lekko rozbitych eskalopek cielęcych, z plasterkiem szynki długodojrzewajacej. Każdy z nich zwieńczony jest świeżą szałwią. Delikatnie podsmażone mięso podlane białym winem jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kremowy sos oraz miękka cielęcina – to idealne danie na obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Zapraszamy po nasz niezawodny przepis na saltimbocca alla romana.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Cielęcina: delikatnie ją rozbijamy na grubość ok. 0,5 cm, najlepiej miedzy dwoma arkuszami pergaminu, aby nie uszkodzić włókien.

  • krok 2

    Szynka: na każdym kotlecie układamy jej plaster.

  • krok 3

    Szałwia: kładziemy ją na środku każdego kotleta. Spinamy całość wykałaczką.

  • krok 4

    Panierowanie: mąkę przesypujemy na talerz i delikatnie oprószamy tylko spód mięsa, bez szynki.

  • krok 5

    Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy 30 g masła. Układamy kotlety szynką i szałwią do góry. Smażymy ok. 40 sekund, nie obracamy.

  • krok 6

    Wino: gdy brzegi mięsa zaczną się rumienić wlewamy białe wino. Gotujemy 1 minutę na średnim ogniu, obracając tak patelnią, aby sos polewał górę. Patelnię przykrywamy i dusimy 1 minutę.

  • krok 7

    Wykończenie potrawy: mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Na patelnię dodajemy resztę masła, mieszamy, aż utworzy się kremowy sos.

  • krok 8

    Serwowanie: kotlety saltimbocca podajemy polane sosem, oprószone grubo mielonym pieprzem. Serwujemy od razu.

Porady:

  • Saltimboccę możemy zawinąć w rulonik, szynką i szałwią do środka i dalej postępować, jak w przepisie.
  • Dodanie soli w daniu nie jest potrzebne, ponieważ szynka parmeńska odda smak, w tym sól, do potrawy.
  • Masło możemy zastąpić oliwą z oliwek, jednak w tym przypadku sos będzie mniej aksamitny.
  • Zamiast szynki parmeńskiej można użyć szynkę tyrolską – wędzoną szynkę speck.
  • Do dania możemy użyć delikatne, cieniutkie plastry piersi kurczaka. W ten sposób uzyskamy kurczaka saltimbocca. Wszystkie kroki postępowania będą takie same, jak w przepisie cielęciną.
  • Do mięsa możemy podać w zasadzie każdy dodatek, pasują do niego: gnocchi, ziemniaki, purre, ziemniaki zapiekane, makaron.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama