
Salzburskie wzgórza (Salzburger Nockerin) - słodki suflet
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cytryna: 1 szt.
- mąka: 30 g
- sól: 3 g
- masło: 10 g
- białko jaja: 4 szt.
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 35 g
- cukier waniliowy: 20 g
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
krok 2
Żółtka: roztrzepujemy i mieszamy w drugiej misce z 1/3 ubitej piany i skórką otartą z jednej cytryny.
krok 3
Masa: powoli łączymy zawartość obu misek. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy ją za pomocą łopatki.
krok 4
Pieczenie: owalną, żaroodporną formę smarujemy dokładnie masłem i przekładamy do niej przygotowaną masę, nadając jej kształt pasma górskiego. Pieczemy 10 min na lekko złocisty kolor w temp. 220°C. Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

