Reklama

Suflet powinien być z zewnątrz sztywny, w środku zaś mieć konsystencję kremu. Wypróbuj przepis na salzburskie wzgórza.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.

  • krok 2

    Żółtka: roztrzepujemy i mieszamy w drugiej misce z 1/3 ubitej piany i skórką otartą z jednej cytryny.

  • krok 3

    Masa: powoli łączymy zawartość obu misek. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy ją za pomocą łopatki.

  • krok 4

    Pieczenie: owalną, żaroodporną formę smarujemy dokładnie masłem i przekładamy do niej przygotowaną masę, nadając jej kształt pasma górskiego. Pieczemy 10 min na lekko złocisty kolor w temp. 220°C. Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.

Porady:

Ten delikatny suflet był podawany w domach mieszczańskich już w XIX w. Do dzisiaj jest najczęściej zamawianym deserem w Salzburgu, jak również w całej Austrii. Jedna porcja deseru wyobraża trzy górskie, ośnieżone wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem, podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser podawany jest w postaci jednej góry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama