Reklama

Samosy to pyszne indyjskie pierożki wypełnione nadzieniem z ziemniaków, zielonego groszku, cebuli i aromatycznych przypraw. Dzięki procesowi smażenia na głębokim tłuszczu są niezwykle chrupiące. Idealnie sprawdzą się na lunch i kolację lub jako ciekawa przekąska na imprezę. Jeśli zaczynacie swoją przygodę z indyjską kuchnią, koniecznie wypróbujcie samosy. Przepis zaskoczy Was bogactwem przypraw.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie składników: listki kolendry opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki, cebulę i imbir obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Masło (najlepiej klarowane, czyli ghee) rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

  • krok 2

    Ciasto na samosy: przesiewamy mąkę z solą (6 g) do miski. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i 100 ml wody. Mieszamy do całkowitego połączenia składników, po czym przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite i nie będzie się kleiło do rąk. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy, żeby odpoczęło.

  • krok 3

    Farsz: na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Kiedy uwolnią aromat, dodajemy ziemniaki. Smażymy je przez kilka minut, po czym zalewamy wodą do połowy wysokości. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Dodajemy groszek, przyprawy i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą. Odstawiamy do wystudzenia.

  • krok 4

    Lepienie pierożków: ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego kółka o średnicy około 15 cm. Każde z nich przekrawamy na pół. W środek półkoli nakładamy po łyżce farszu, a następnie sklejamy ze sobą ich brzegi.

  • krok 5

    Smażenie: rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Smażymy indyjskie pierożki partiami, przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyciągamy je przy użyciu łyżki cedzakowej i przekładamy na ręcznik kuchenny. Podajemy z ulubionymi sosami.

Porady:

  • Danie można również przygotować w piekarniku. Pieczone pierożki smakują równie dobrze, co ich klasyczna wersja, a zawierają o wiele mniej tłuszczu.
  • Jeśli chcemy, żeby danie było odpowiednie dla wegan, wystarczy, że zamienimy masło klarowane na roślinne lub olej.
  • Optymalna temperatura tłuszczu, w którym smażymy pierożki samosa, wynosi 175°C. Najprościej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego. Jeżeli będzie zbyt wysoka, ciasto na samosy przypali się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowe. Nie należy umieszczać w garnku zbyt wielu pierożków na raz – obniży to temperaturę tłuszczu, przez co zbyt mocno nim nasiąkną.
  • Pierożki samosa najlepiej smażyć w oleju kokosowym, rzepakowym lub słonecznikowym. Świetnie sprawdzi się również smalec lub masło klarowane (ghee). Mają one wyższą temperaturę dymienia od pozostałych rodzajów tłuszczu.
  • Samosa przybiera różne kształty, w zależności od tego, w jakim regionie Indii jest przyrządzana. Może przypominać stożek, półksiężyc lub trójkąt. Warto pobawić się jej formą, ale jeśli chcemy sobie ułatwić zadanie, możemy użyć przyrządu do lepienia polskich pierogów.
  • Możemy ułatwić sobie zadanie i pominąć przyrządzanie ciasta, a w zamian wykorzystać gotowe ciasto filo lub tortillę pszenną.
  • Osoby, które nie przepadają za intensywnym smakiem przypraw kuchni orientalnej, mogą lekko zmodyfikować przepis na indyjskie samosy. Wystarczy zredukować ilość podanych przypraw o połowę, a danie będzie o wiele łagodniejsze.
  • Zamiast cebuli i czosnku możemy użyć asafetydy. Jest to żółta przyprawa w proszku często używana w kuchni orientalnej, która podczas gotowania potrawy wydziela cebulowo-czosnkowy aromat. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach w z produktami kuchni świata.
  • Samosa z wegetariańskim farszem często wzbogacana jest w domowych kuchniach o takie dodatki jak kalafior, soczewica, ciecierzyca lub ser panner. Jest wtedy jeszcze bardziej sycąca i pożywna.

Notka redakcyjna:

Indyjskie samosy – pomysły na farsz

W naszym przepisie proponujemy wykorzystanie farszu wegetariańskiego z ziemniakami i groszkiem, ale pierożki mogą mieć różne rodzaje nadzienia. Oto kilka pomysłów:

  • samosy z mięsem – najczęściej z mieloną jagnięciną lub wołowiną i smażoną cebulą. Mięso można także połączyć z ziemniakami i groszkiem. Jedną z wariacji na temat samosy jest lukhmi, czyli lokalna odmiana przekąski z Telangany. Ma kształt płaskiego kwadratu i wypełniona jest mieloną baraniną.
  • samosa z tuńczykiem – taki farsz można spotkać na Malediwach. Wyrabiane tam pierożki nazywają się bajiyaa. Tuńczyka można zastąpić dowolną rybą.
  • pikantne samosy z kurczakiem – do wypełnienia pierożków możemy użyć gotowego mielonego białego mięsa lub pokroić pierś kurczaka w drobną kostkę. Sprawdzi się także mięso z rosołu. Warto wymieszać farsz z drobno posiekaną papryczką chili.
  • samosy z nadzieniem kokosowym – to kolejna propozycja dla wegan lub wegetarian, z czerwoną soczewicą, mleczkiem kokosowym i miąższem z mango. Taka samosa może być także przyrządzona na słodko i podana z chai masala, czyli napojem herbacianym na bazie mleka i specjalnej mieszanki przypraw.

Z czym podawać samosy?

Smażone w głębokim tłuszczu samosy z farszem ziemniaczanym są niezwykle sycące, dlatego najczęściej podaje się je jedynie z dodatkiem sosu. W tym celu świetnie sprawdzi się:

  • raita – to prosty sos do samosy na bazie jogurtu, który może mieć różne dodatki, takie jak zielony ogórek, kolendra i kumin. Równie dobrze sprawdzi się sos tzatziki lub aioli.
  • sos pomidorowy – koniecznie z imbirem i pikantną nutką w postaci papryczki chili.
  • chutney z tamaryndowca – miąższ tych egzotycznych owoców można kupić w sklepach z produktami kuchni świata. Warto go połączyć z daktylami. Jeśli chcemy zrobić bardziej rodzimą wersję tego słodkiego sosu, przygotujmy chutney śliwkowy.
  • sos miętowy – najlepiej wymieszany z jogurtem greckim lub bałkańskim.
  • mango chutney – klasyczny słodko-pikantny sos sprawdzi się zarówno do samosy z mięsem, jak i wegetariańskiej.

Indyjskie pierożki można serwować z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakują w towarzystwie białego ryżu na sypko i surówki z kapusty. Dobrze komponują się również z warzywami pieczonymi lub z grilla.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama