Porady:
- Danie można również przygotować w piekarniku. Pieczone pierożki smakują równie dobrze, co ich klasyczna wersja, a zawierają o wiele mniej tłuszczu.
- Jeśli chcemy, żeby danie było odpowiednie dla wegan, wystarczy, że zamienimy masło klarowane na roślinne lub olej.
- Optymalna temperatura tłuszczu, w którym smażymy pierożki samosa, wynosi 175°C. Najprościej kontrolować ją za pomocą termometru cukierniczego. Jeżeli będzie zbyt wysoka, ciasto na samosy przypali się z zewnątrz, a w środku pozostanie surowe. Nie należy umieszczać w garnku zbyt wielu pierożków na raz – obniży to temperaturę tłuszczu, przez co zbyt mocno nim nasiąkną.
- Pierożki samosa najlepiej smażyć w oleju kokosowym, rzepakowym lub słonecznikowym. Świetnie sprawdzi się również smalec lub masło klarowane (ghee). Mają one wyższą temperaturę dymienia od pozostałych rodzajów tłuszczu.
- Samosa przybiera różne kształty, w zależności od tego, w jakim regionie Indii jest przyrządzana. Może przypominać stożek, półksiężyc lub trójkąt. Warto pobawić się jej formą, ale jeśli chcemy sobie ułatwić zadanie, możemy użyć przyrządu do lepienia polskich pierogów.
- Możemy ułatwić sobie zadanie i pominąć przyrządzanie ciasta, a w zamian wykorzystać gotowe ciasto filo lub tortillę pszenną.
- Osoby, które nie przepadają za intensywnym smakiem przypraw kuchni orientalnej, mogą lekko zmodyfikować przepis na indyjskie samosy. Wystarczy zredukować ilość podanych przypraw o połowę, a danie będzie o wiele łagodniejsze.
- Zamiast cebuli i czosnku możemy użyć asafetydy. Jest to żółta przyprawa w proszku często używana w kuchni orientalnej, która podczas gotowania potrawy wydziela cebulowo-czosnkowy aromat. Można ją kupić w specjalistycznych sklepach w z produktami kuchni świata.
- Samosa z wegetariańskim farszem często wzbogacana jest w domowych kuchniach o takie dodatki jak kalafior, soczewica, ciecierzyca lub ser panner. Jest wtedy jeszcze bardziej sycąca i pożywna.
Notka redakcyjna:
Indyjskie samosy – pomysły na farsz
W naszym przepisie proponujemy wykorzystanie farszu wegetariańskiego z ziemniakami i groszkiem, ale pierożki mogą mieć różne rodzaje nadzienia. Oto kilka pomysłów:
- samosy z mięsem – najczęściej z mieloną jagnięciną lub wołowiną i smażoną cebulą. Mięso można także połączyć z ziemniakami i groszkiem. Jedną z wariacji na temat samosy jest lukhmi, czyli lokalna odmiana przekąski z Telangany. Ma kształt płaskiego kwadratu i wypełniona jest mieloną baraniną.
- samosa z tuńczykiem – taki farsz można spotkać na Malediwach. Wyrabiane tam pierożki nazywają się bajiyaa. Tuńczyka można zastąpić dowolną rybą.
- pikantne samosy z kurczakiem – do wypełnienia pierożków możemy użyć gotowego mielonego białego mięsa lub pokroić pierś kurczaka w drobną kostkę. Sprawdzi się także mięso z rosołu. Warto wymieszać farsz z drobno posiekaną papryczką chili.
- samosy z nadzieniem kokosowym – to kolejna propozycja dla wegan lub wegetarian, z czerwoną soczewicą, mleczkiem kokosowym i miąższem z mango. Taka samosa może być także przyrządzona na słodko i podana z chai masala, czyli napojem herbacianym na bazie mleka i specjalnej mieszanki przypraw.
Z czym podawać samosy?
Smażone w głębokim tłuszczu samosy z farszem ziemniaczanym są niezwykle sycące, dlatego najczęściej podaje się je jedynie z dodatkiem sosu. W tym celu świetnie sprawdzi się:
- raita – to prosty sos do samosy na bazie jogurtu, który może mieć różne dodatki, takie jak zielony ogórek, kolendra i kumin. Równie dobrze sprawdzi się sos tzatziki lub aioli.
- sos pomidorowy – koniecznie z imbirem i pikantną nutką w postaci papryczki chili.
- chutney z tamaryndowca – miąższ tych egzotycznych owoców można kupić w sklepach z produktami kuchni świata. Warto go połączyć z daktylami. Jeśli chcemy zrobić bardziej rodzimą wersję tego słodkiego sosu, przygotujmy chutney śliwkowy.
- sos miętowy – najlepiej wymieszany z jogurtem greckim lub bałkańskim.
- mango chutney – klasyczny słodko-pikantny sos sprawdzi się zarówno do samosy z mięsem, jak i wegetariańskiej.
Indyjskie pierożki można serwować z rozmaitymi dodatkami. Świetnie smakują w towarzystwie białego ryżu na sypko i surówki z kapusty. Dobrze komponują się również z warzywami pieczonymi lub z grilla.