Reklama

Imieninowa przystawka

Składniki:

1 Kilogram ryby sandacza
1 marchewka,
1 piertuszla,
1 seler
2 cebule,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
pieprz, sól.
Szczypta cukru,
2 białka jaj kurzego,
2 łyżki stołowe octu,
2 łyżeczek żelatyny
4 jaja ugotowane na twardo ,
liście sałaty do dekoracji,
puszka groszku konserwowego.

Kroki przygotowania:

Warzywa umyć, obrać i opłukać zalać wrzącą wodą , posolić dodać odrobinę cukru i gotować. Oczyszczoną umytą i pokrojoną w dzwonka rybę włożyć do wrzącego wywaru, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Żelatynę namoczyć, zalewając kilkoma łyżkami zimnej wody. Wywar przecedzić, dodać lekko roztrzepane białka oraz ocet i namoczoną żelatynę. Podgotować na wolnym ogniu, a gdy wywar się sklaruje , przecedzić przez rzadkie płótno lub gazę. Na dno formy wyłożyć liście sałaty ,pokrojona w plasterki marchewkę, odrobinę groszku konserwowego, połówki jaja na twardo i wlać połowę wywaru, wstawić do lodówki, a gdy się zastali, na zastygniętej galarecie ułożyć porcję ryby i zalać pozostałym wywarem. Ponownie wstawić do zastygnięcia. Przed podaniem okrajać nożem boki galarety, spód formy zanurzyć na chwilkę w gorącej wodzie , i przechylając ją wyłożyć zawartość na półmisku. Udekorować cząsteczkami cytryny. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama