
Sarma – nadziewana kapusta kiszona
- kapusta kiszona: 1 kg
- mięso mielone: 1 kg
- cebula: 200 g
- ryż: 100 g
- jajka: 2 szt.
- żeberka wieprzowe: 300 g
- boczek wędzony: 200 g
- mąka pszenna: 10 g
- papryka w proszku: 5 g
- sól: 12 g
- pieprz czarny: 6 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ostrożnie obieramy głowę kiszonej kapusty z liści, tak żeby ich nie porwać. Z każdego z nich usuwamy zgrubiałą część nerwu znajdującą się u podstawy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ryż do miękkości, po czym odcedzamy go i studzimy.
krok 2
Farsz: łączymy mięso mielone z ryżem i cebulką. Wbijamy całe jajka. Wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy masę do połączenia składników.
krok 3
Zawijanie: formujemy w dłoniach niewielką ilość farszu w podłużny pulpet. Umieszczamy go na kiszonej kapuście. Składamy do środka boki liścia, po czym ciasno go rolujemy, tak żeby szczelnie zamknąć cały farsz.
krok 4
Układanie warstw: dno garnka przykrywamy plastrami boczku. Ciasno układamy na nich kieszonki z kapusty. Kolejne poziomy przekładamy wędzonymi żeberkami i pozostałym boczkiem.
krok 5
Gotowanie: przykrywamy gołąbki w kiszonej kapuście wodą i doprowadzamy ją do wrzenia. Rozrabiamy mąkę pszenną i mieloną paprykę w niewielkiej ilości wody, po czym dodajemy je do garnka. Sarma powinna się gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez mniej więcej 2 godziny.

