
Satay - marynowany kurczak z sosem orzechowym + lemoniada ogórkowa
Satay - marynowany kurczak z sosem orzechowym + lemoniada ogórkowa
Składniki:
pierś z kurczaka 250 g
kurkuma 20 g
kumin 5 g
sos sojowy jasny 60 ml
mleko kokosowe 1 l
kolendra 1 pęczek
chili małe 1 sztuka
orzechy ziemne 400 g
cukier palmowy 70 g
olej
Lemoniada ogórkowa:
50ml syropu ogórkowego / polowa świeżego ogórka
100 ml syropu cukrowego
100 ml soku z cytryny
150 ml wody gazowanej
Kroki przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w podłużne, grube paski. Do miski wlewamy 250 ml mleka kokosowego, 10 g kurkumy, kumin, 30 ml sos sojowy jasny oraz posiekane połowę chili i kolendrę. Przygotowaną marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na 1 h.
Po wyciągnięciu nadziewamy na patyczki. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy resztę kurkumy, zalewamy mlekiem kokosowym, następnie doprawiamy resztą sosu sojowego i cukrem palmowym.
Orzechy ziemne rozdrabniamy krojąc lub przy użyciu blendera. Dodajemy do mleka. Całość gotujemy 20 minut. Sataye smażymy na patelni grillowej z dwóch stron po około 2-3 minuty, podajemy z sosem.
Lemoniada: Wszystkie składniki wlewamy do blendera i dodajemy kości lodu. Blendujemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Dekorujemy plasterkiem ogórka
Notka redakcyjna:
1. W tajskiej kuchni nie używamy nigdy oliwy z oliwek.
2. cukier palmowy bardzo trudno jest rozkroić spróbujcie roztopić go w mikrofalówce
Oryginalne danie z przepisu serwują warszawska i poznańska restauracja WHY THAI.
www.whythai.pl

