
Sataye i sos orzechowy
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- polędwiczki z kurczaka: kg
- czosnek: 2 ząbki
- imbir: 8 g
- sos rybny: 20 ml
- olej arachidowy: 30 ml
- szalotka: 4 szt.
- papryka chili: 3 szt.
- masło orzechowe: 60 g
- mleko kokosowe: 350 ml
- sos sojowy: 30 ml
- brązowy cukier: 30 g
- limonka: 25 ml
- orzeszki ziemne: 30 g
- kolendra: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek, 2 cm imbiru i łyżkę sosu rybnego mieszamy z kurczakiem, marynujemy 1 godz.
krok 2
Na dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy. Wrzucamy szalotki, czosnek, resztę imbiru i chili, smażymy, aż szalotki zbrązowieją. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, pozostały sos rybny i sok z limonki. Miksujemy z orzeszkami i gotujemy 10 min.
krok 3
Zamarynowanego kurczaka nawlekamy na wykałaczkę jak falbankę, przekłuwając w kilku miejscach. Grillujemy, często obracając, w sumie ok. 6 min.
krok 4
Posypujemy kolendrą, podajemy z gorącym sosem orzechowym.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

