Reklama

Kurczak to idealny produkt, aby przygotować pyszne przekąski na karnawałowe przyjęcie. Przepis, który warto wypróbować to sataye i sos orzechowy. Sataye smakują doskonale dzięki marynacie i orzechom.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czosnek, 2 cm imbiru i łyżkę sosu rybnego mieszamy z kurczakiem, marynujemy 1 godz.

  • krok 2

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy. Wrzucamy szalotki, czosnek, resztę imbiru i chili, smażymy, aż szalotki zbrązowieją. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, pozostały sos rybny i sok z limonki. Miksujemy z orzeszkami i gotujemy 10 min.

  • krok 3

    Zamarynowanego kurczaka nawlekamy na wykałaczkę jak falbankę, przekłuwając w kilku miejscach. Grillujemy, często obracając, w sumie ok. 6 min.

  • krok 4

    Posypujemy kolendrą, podajemy z gorącym sosem orzechowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama