
Schab pieczony
Sposób przygotowania
krok 1
Krótko opłukujemy schab w zimnej, bieżącej wodzie, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym. Jeśli nasz kawałek mięsa ma kawałki tłuszczu, nie odcinajmy ich – częściowo zabezpieczą one pieczeń przed wysuszeniem w trakcie obróbki termicznej.
krok 2
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub siekamy i miażdżymy nożem, żeby uwolnił aromat. Przygotowujemy także pozostałe przyprawy, czyli suszony majeranek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz (mona go również wymieszać z pieprzem ziołowym). Inne dodatki, dzięki którym pieczeń ze schabu nabierze wyrazu, to na przykład słodka lub ostra papryka, tymianek i gałka muszkatołowa. Do marynaty można dodać musztardę, ketchup lub gotową mieszankę przyprawową do wieprzowiny.
krok 3
Nacieramy schab czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Mięso warto dodatkowo związać nicią. Dzięki temu pieczeń będzie miała ładny, okrągły kształt, a ponadto wyjdzie idealnie soczysta – wszystkie soki pozostaną wewnątrz mięsa. Owijamy schab folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Czas marynowania nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.
krok 4
Zdejmujemy nadmiar marynaty z wierzchu schabu i odkładamy ją na bok. Rozgrzewamy olej (lub smalec) na dużej, głębokiej patelni. Krótko obsmażamy mięso ze wszystkich stron, żeby zamknąć w nim soki. Ponownie pokrywamy przyprawami. Przenosimy do brytfanki lub rękawa do pieczenia (pamiętajmy, żeby zostawić w nim wolną przestrzeń i nakłuć go w kilku miejscach, przez które będzie uciekała para). Możemy dorzucić gałązkę rozmarynu.
krok 5
Umieszczamy schab w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb góra-dół). Jeśli przyrządzamy go w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, nie musimy go przykrywać. Czekamy około 60– 80 minut, po czym wyjmujemy mięso i pozwalamy mu „odpocząć”. Schab pieczony w rękawie warto zostawić wewnątrz folii do wystygnięcia.
krok 6
Możemy podać pieczony schab na obiad (na ciepło) lub dobrze go schłodzić, pokroić w plastry i zaserwować na desce wędlin lub kanapce. Pasują do niego takie dodatki jak konfitura żurawinowa lub sos chrzanowy.

