
Schab duszony z warzywami
- schab: 400 g
- oliwa z oliwek: 90 ml
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- mąka pszenna: 100 g
- olej rzepakowy: 15 ml
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 2 szt.
- seler: 50 g
- czosnek: 2 ząbki
- masło: 30 g
- liść laurowy: 4 szt.
- ziele angielskie: 6
- woda: 250 ml
- śmietana 18%: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Marynowanie mięsa: schab kroimy na plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa z dwóch stron. W osobnej misce przygotowujemy marynatę – mieszamy oliwę z solą i pieprzem. Nacieramy nią kotlety i odkładamy na głęboki talerz.
krok 2
Smażenie mięsa: mąkę wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej zamarynowane kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej i w wysokiej temperaturze krótko obsmażamy porcje schabu z dwóch stron. Odkładamy do garnka z pokrywką.
krok 3
Przygotowanie warzyw: cebulę kroimy w piórka, marchewkę – w plasterki, a seler – w kostkę. Drobno siekamy czosnek. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem. Dokładamy masło i wstawiamy na małą moc palnika.
krok 4
Duszenie: mięso z warzywami dusimy pod pokrywką, co jakiś czas mieszając, aby danie nie przywarło. Wsypujemy ziele angielskie i dokładamy liście laurowe.
krok 5
Sos: dodajemy 200 ml wody, a pozostałe 50 ml mieszamy ze śmietaną. Przed dodaniem śmietany do sosu, hartujemy ją, czyli mieszamy z gorącym wywarem z garnka. Następnie wlewamy i ponownie delikatnie mieszamy całość. Dusimy pod pokrywką przez 40 minut.
krok 6
Podawanie: schab duszony z warzywami podajemy na dużych płaskich talerzach z ziemniakami, kopytkami lub w miseczkach ze świeżym pieczywem obok.

