Porady:
- Schab można dzień wcześniej natrzeć solą i suszonymi ziołami. W szczelnym pojemniku należy odłożyć go na noc do lodówki, a następnego dnia przygotować zgodnie z przepisem.
- Wybierając schab do gotowania, zwróćcie uwagę na jakość mięsa i jego pochodzenie. Ważne jest to, aby nie miało dodatku antybiotyków i konserwantów.
- Jeśli właśnie wyjęliście schab z lodówki, poczekajcie, aż mięso nabierze temperatury pokojowej. Nie należy od razu poddawać zimnego mięsa obróbce termicznej. Wtedy zbyt szybko puszcza soki, w efekcie czego może być suche i twarde.
- Gotowany schab można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
- Aby pokroić schab gotowany w cienkie plastry należy użyć bardzo ostrego noża o dużej powierzchni tnącej.
Notka redakcyjna:
Jak wybrać dobre mięso na schab gotowany?
Oferta mięs, zwłaszcza w dużych sklepach, jest tak bogata, że trudno jest wybrać dobre mięso. Dlatego, jeśli macie taką możliwość, lepiej jest kupować je w mniejszych sklepach. Na co należy zwrócić uwagę?
- Lepiej kupić schab na wagę niż paczkowany – mięso w plastikowych opakowaniach może być gorszej jakości, bo producentom łatwiej jest ukryć jego mankamenty.
- Świeży schab powinien być różowy, lekko wilgotny, zwarty i elastyczny – nie powinien mieć wyraźnego zapachu, a już na pewno nie powinien być śliski.
- Biały kolor tłuszczu – zdarza się, że producenci odcinają tłuszcz, który może być oznaką tego, że mięso jest nieświeże. Z czasem tłuszcz zmienia kolor na żółty lub delikatnie szary.
Schab gotowany na obiad
Gotowany schab świetnie smakuje na ciepło polany aromatycznym sosem:
- pieczeniowym – do tej kompozycji świetnie pasują klasyczne gotowane ziemniaki lub ryż. Oczywiście, należy pamiętać o surówce, np. z kiszonej kapusty lub ciepłym warzywnym dodatku w postaci modrej kapusty lub zasmażanych buraczków,
- koperkowym – biały delikatny sos pasuje do schabu podanego z tłuczonymi ziemniakami i gotowaną marchewką z groszkiem,
- grzybowym – w takiej wersji schab nabierze mocniejszych, wyraźnych aromatów. Możecie przełamać je dodatkiem ogórków kiszonych lub małosolnych.
Do mięs świetnie pasują także domowe przetwory z owoców, np. konfitura z żurawiny lub konfitura z jarzębiny. Gotowany schab na słodko możecie podać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub zapiekanką z pora i ziemniaków.
Schab gotowany na kanapki
Jeśli brakuje wam pomysłów na kolorowe kanapki ze schabem, podsyłamy kilka naszych propozycji:
- kanapka z gotowanym schabem, kozim serkiem i gruszką – do takiej kompozycji możecie dodać jeszcze liście szpinaku i odrobinę słodkiego sosu BBQ lub winegret. Gruszkę należy pokroić w plasterki – może być świeża, z syropu lub zalewy octowej. Jeśli gruszka jest słodka, nie trzeba dodawać sosu,
- kanapka z plastrem schabu i kiszoną kapustą – do tej kompozycji można jeszcze dodać kiszony ogórek, ale nie trzeba. Wystarczy świeże pieczywo posmarowane masłem,
- club sandwich ze schabem – popularną amerykańską kanapkę możecie przygotować także z gotowanym schabem. Pozostałe składniki pozostają bez zmian, czyli masło, majonez, bekon, ser żółty, sałata i pomidorki koktajlowe.