Reklama

Schab gotowany w majonezie jest soczysty i mięciutki, a przy tym kruchy i bardzo aromatyczny. Z pewnością to świetna propozycja na domową wędlinę na kanapki, o wiele zdrowsza niż sklepowe odpowiedniki. Samo przygotowanie jest proste i właściwie robi się sam, nie licząc marynaty. Zaletą jest również to, że nie trzeba inwestować w dodatkowe urządzenia, bo tutaj wystarczy sam garnek. Schab gotowany w majonezie i musztardzie na stałe zagości w waszych domach.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Schab: myjemy go, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych błonek. Osuszamy.

    Magdalena Litwiniuk

  • krok 2

    Marynata: do garnka (najlepiej o grubym dnie, wielkość powinna być dopasowana do kawałka mięsa, nie upychamy go na siłę mieszamy) przekładamy majonez z musztardą, dolewamy niewielką ilość wody, mieszamy, do połączenia składników. Potem dolewamy pozostałą wodę. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy w plasterki, przekładamy go do garnka i dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, dosypujemy sól i cukier.

    Magdalena Litwiniuk

  • krok 3

    Gotowanie: do marynaty przekładamy schab. Doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu odmierzamy 10–15 minut, gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu.

    Magdalena Litwiniuk

  • krok 4

    Chłodzenie: zdejmujemy garnek z kuchenki – odstawiamy go na całą noc do lodówki, mięso zostaje w zalewie (czas chłodzenia nie został uwzględniony w ogólnej klasyfikacji dania).

    Magdalena Litwiniuk

  • krok 5

    Kolejnego dnia: ponownie stawiamy garnek na kuchence, na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Zostawiamy schab w zalewie, odstawiamy do wystygnięcia.

    Magdalena Litwiniuk

  • krok 6

    Podanie: schab gotowany w majonezie kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm. Po przełożeniu na talerz można go ozdobić listkami natki pietruszki, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu lub ziela angielskiego.

    Magdalena Litwiniuk

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama