
Schab gotowany w majonezie
- schab: 1 kg
- woda: 1 l
- majonez: 100 g
- musztarda: 40 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- cukier: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Schab: myjemy go, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i ewentualnych błonek. Osuszamy.

Magdalena Litwiniuk krok 2
Marynata: do garnka (najlepiej o grubym dnie, wielkość powinna być dopasowana do kawałka mięsa, nie upychamy go na siłę mieszamy) przekładamy majonez z musztardą, dolewamy niewielką ilość wody, mieszamy, do połączenia składników. Potem dolewamy pozostałą wodę. Czosnek obieramy z łupinek i kroimy w plasterki, przekładamy go do garnka i dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, dosypujemy sól i cukier.

Magdalena Litwiniuk krok 3
Gotowanie: do marynaty przekładamy schab. Doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu odmierzamy 10–15 minut, gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu.

Magdalena Litwiniuk krok 4
Chłodzenie: zdejmujemy garnek z kuchenki – odstawiamy go na całą noc do lodówki, mięso zostaje w zalewie (czas chłodzenia nie został uwzględniony w ogólnej klasyfikacji dania).

Magdalena Litwiniuk krok 5
Kolejnego dnia: ponownie stawiamy garnek na kuchence, na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Zostawiamy schab w zalewie, odstawiamy do wystygnięcia.

Magdalena Litwiniuk krok 6
Podanie: schab gotowany w majonezie kroimy w plastry o grubości 1,5-2 cm. Po przełożeniu na talerz można go ozdobić listkami natki pietruszki, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu lub ziela angielskiego.

Magdalena Litwiniuk


