
Schab suszony
- schab: 1 kg
- cukier: 150 g
- sól: 500 g
- czosnek granulowany: 5 g
- czosnek niedźwiedzi: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- czarnuszka: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: myjemy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu, a następnie suszymy na papierowym ręczniku. Przekładamy do szklanego naczynia.
krok 2
Leżakowanie w cukrze: do naczynia wsypujemy cukier i obtaczamy w nim mięso. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.
krok 3
Leżakowanie w soli: wyjmujemy schab z lodówki, odlewamy wodę i oczyszczamy mięso dłonią (nie myjemy). Do osobnego suchego naczynia wsypujemy 250 g soli. Układamy na niej schab i odstawiamy do lodówki na 12 godz. Po czym wymieniamy sól, obracamy schab na drugą stronę i wkładamy do lodówki na kolejne 12 godz.
krok 4
Zioła: wyjmujemy schab i oczyszczamy go z soli (na sucho, bez wody). Nacieramy roztartym czosnkiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim, świeżo mielonym pieprzem i czarnuszką.
krok 5
Przygotowanie schabu do suszenia: mięso natarte przyprawami owijamy cienką gazą lub wkładamy do nowej bawełnianej skarpety bądź pończochy.
krok 6
Suszenie: paczuszkę ze schabem obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w ciepłym oraz przewiewnym miejscu. Po 7 dniach sprawdzamy mięso. Schab suszony jest gotowy, gdy jest twardy – nie ugina się pod naciskiem palców.

