
Schab nadziewany morelami i tymiankiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- schab: 1 kg
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- tymianek: 2 łyżeczki
- suszone morele: 400 g
- olej: 60 ml
- bulion warzywny: 125 ml
- brzoskwinie w puszce: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Schab nacinamy wzdłuż trzy razy, nacieramy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Suszone morele parzymy wrzątkiem i osączamy, następnie upychamy ciasno w nacięcia. Mięso owijamy ciasno nicią kuchenną. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem.
krok 2
Wstawiany do piekarnika nagrzanego do temp. 190ºC i pieczemy 1 godz. 30 min. Co jakiś czas polewamy pieczeń bulionem i wytworzonym sosem. Dokładamy osączone morele lub brzoskwinie i podlewamy sosem z puszki. Pieczemy jeszcze 15 min. Zdejmujemy nić kuchenną. Schab nadziewany morelami i tymiankiem kroimy w plastry, podajemy z ryżem i owocami.

