
Schab w mleku
- czosnek: 10 ząbków
- schab: 1 kg
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- olej rzepakowy: 30 ml
- cebula: 1 szt.
- mleko: 400 ml
- liść laurowy: 6 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Marynowanie mięsa: obieramy 5 ząbków czosnku i kroimy w cienkie plasterki. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy je solą, pieprzem (po 5 g) i obkładamy plasterkami czosnku. Układamy w zamykanym pojemniku i odkładamy do lodówki na min. 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
krok 2
Obsmażanie: schab wyjmujemy z lodówki i zdejmujemy z niego czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy krótko mięso, aby było rumiane z każdej strony. Prosto z patelni przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
krok 3
Gotowanie mleka: obieramy cebulę i kroimy ją w ósemki. Z łupin obieramy także pozostałe 5 ząbków czosnku. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy je z dodatkiem cebuli, czosnku i liści laurowych. Gotujemy przez ok. 5 min, mieszając, aby mleko nie przywarło.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Schab w brytfance zalewamy gorącym mlekiem z dodatkami.
krok 5
Pieczenie: schab w mleku wstawiamy do piekarnika na 40 min. Po tym czasie obracamy go na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 30 min. Ok. 10 min przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 220°C, aby zarumienić skórkę.
krok 6
Podawanie: gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 min, aby odpoczęło. Schab kroimy na grubsze plastry i podajemy na obiad lub zostawiamy do ostygnięcia na kanapki.

