
Schab pieczony z owocami
- schab: 1 kg
- suszone śliwki: 35 g
- masło: 15 g
- morele: 35 g
- figi: 35 g
- olej: 15 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- goździki: 2 szt.
- majeranek: 5 g
- olej: 15 ml
- czerwone wino: 150 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Schab dokładnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 1 godz.
krok 2
Morele i figi moczymy w rumie, śliwki parzymy wrzątkiem, osuszamy.
krok 3
Mięso nakłuwamy wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem robimy otwór, delikatnie rozpychamy trzonkiem drewnianej łyżki. W otwór wkładamy połowę fig, śliwek, moreli oraz rozgniecione goździki, dociskając je trzonkiem łyżki.
krok 4
Masło i olej topimy w rondlu, wkładamy schab, rumienimy ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny, wlewamy tłuszcz ze smażenia mięsa, podlewamy kilkoma łyżkami wody, pieczemy 1 godz. w temp. 180°C, podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obkładamy pozostałymi bakaliami i podlewamy winem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

