
Schab ze śliwkami
- schab: 1 kg
- suszone śliwki: 150 g
- czosnek: 3 ząbki
- majeranek: 15 g
- słodka papryka: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- sól: 5 g
- miód: 15 ml
- olej rzepakowy: 75 ml
- ziele angielskie: 2 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- woda: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Długim wąskim nożem robimy kanał przez środek schabu (wzdłuż porcji mięsa). W to miejsce wkładamy suszone śliwki.
krok 2
Marynata: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Dodajemy miód i 3 łyżki oleju (45 ml). Dokładnie nacieramy mięso marynatą. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
krok 4
Podsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju. Obsmażamy schab na rumiano z dwóch stron.
krok 5
Pieczenie: mięso przekładamy razem z tłuszczem z patelni do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy 100 ml wody, przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
krok 6
Glazura: ok. 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego. Mięso polewamy powstałym sosem.
krok 7
Schab z suszonymi śliwkami jest gotowy: możemy podać go od razu na obiad lub odstawić do ostygnięcia. Na drugi dzień będzie doskonały na kanapki.

